Planeten kretser rundt en såkalt rød dvergstjerne kalt Gliese 581 og holder til 20 lysår fra Jorden. Den ser ut til å ha tre-fire ganger så mye masse som Jorden, og temperaturene ligger i gjennomsnitt på mellom 31 og 12 minusgrader.

Planeten bruker 37 dager på å kretse rundt sin sol og har nok tyngdekraft til at den kan ha en atmosfære.

Astronomene som har gjort oppdagelsen, holder til ved University of California og Carnegie Institution. De har observert dvergstjernen gjennom elleve år og funnet flere planeter rundt den. Men den jordlignende planeten Gliese 581g er den eneste hvor forholdene er slik at det kan finnes liv der.

— Det faktum at vi var i stand til å finne denne planeten så fort og så nær oss, forteller oss at planeter som denne må være veldig vanlige, skriver en av astronomene, Steven Vogt, i en pressemelding.

Observasjonene er gjort ved hjelp av Keck-teleskopet på Hawaii og blir lagt fram i Astrophysical Journal. Astronomene påpeker at det er 500 kjente såkalte ekstrasolare planeter, det vil si planeter utenfor vårt solsystem.

— Dersom det lokale stjernenabolaget er representativt for hele galaksen, kan Melkeveien vår sverme av potensielt beboelige planeter, skriver de.

Gliese 581g dreier ikke rundt sin egen akse slik jorden gjør, og derfor er den ene siden konstant vendt mot solen. Det betyr at en del av overflaten vil være svært varm, mens den andre konstant kald. Området som kan gi grunnlag for liv, er i overgangen mellom de to sonene.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!