Kypros’ nyvalgte president Demetris Kristofias møtte den tyrkisk-kypriotiske lederen Mehmet Ali Talat til forhandlinger om den delte øya Kypros’ framtid.

De to lederne møttes på et FN-kontrollert område mellom den greske og tyrkiske delen av øya og ble ledsaget av rådgivere.

Det var første gang de to møttes ansikt til ansikt etter Kristofias’ valgseier tidligere i år.

Talat og Kristofias ble enige om å åpne Ledra-gata i Nikosia, som hittil har vært et av de fremste symbolene på den fastlåste konflikten på Kypros.

– Ny æra

Det ble også avtalt nye samtaler om tre måneder, som del av et langsiktig mål om å gjenforene de to delene av øya, opplyste Michael Møller, FNs spesialutsending til Kypros.

– Vårt mål er å finne en løsning så fort som mulig. Dette er en ny æra, sa Talat da han sammen med Kristofias møtte pressen etter at samtalene var over.

– Kaffen vi drakk var kypriotisk. Talat og jeg er venner og kan ikke bli fiender. Vi har de 14 siste årene forsøkt å finne en løsning, og det er i begge parters interesse at vi klarer det så fort som mulig, la den kypriotiske presidenten til.

Kristofias vant det kypriotiske valget med løfter om å få til en avtale med den tyrkiske motparten på øya.

– Vi må lykkes denne gangen. En ny fiasko vil være ødeleggende for vårt folks fremtid, både gresk-kypriotene og tyrkisk-kypriotene, uttalte Kristofias onsdag.

Siste sjanse

Analytikere har tidligere uttalt at samtalene er siste mulighet til å få i stand en fredsavtale på øya, med tanke på en fremtidig gjenforening. Diplomater har på sin side uttrykt frykt for at den fastlåste situasjonen bare vil bidra til å gjøre frontene steilere.

Konflikten har vært en hemsko for Tyrkias planer om søknad om EU-medlemskap og i tillegg ødeleggende for forholdet til NATO-allierte Hellas.

Kypros har vært delt siden Tyrkia i 1974 invaderte øya etter et kortvarig kupp i Nikosia som det daværende militærregimet i Hellas sto bak.