Den 48 år gamle «Løven fra Pansjir», som hans tilhengere alltid kalte ham, døde på et sykehus i det nordlige Afghanistan etter et bombeattentat sist søndag. Han ble rammet av splinter fra en bombe utløst av to arabere som utga seg for journalister.

Ved siden av et betydelig militært talent hadde Masood stor personlig utstråling. På 1980-tallet ledet han motstanden mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan — en motstand som imidlertid ikke førte ham, men hans rivaler i Taliban til makten.

Slo tilbake

For ett år siden så det ut til at Taliban skulle feie all gjenværende motstand til side også i de nordlige delene av landet, der Masood hadde sine baser. Men Masood slo ikke bare Taliban-offensiven tilbake, han gjenreiste også «Nordalliansen» av afghanske opposisjonsledere.

Det var ingen tvil om at Taliban ønsket å få has på ham, sier diplomater i Asia, men en offisiell talsmann i Kabul bedyrer at regimet ikke hadde noe med drapet på Masood å gjøre. - Hvis dette var vårt verk, ville vi sagt fra om det, og vi ville ha sagt det med stolthet, sa talsmannen Abdul Hai Mutmaen etter forrige søndags attentat.

— Masoods død gir grunn til den største bekymring for Afghanistans framtid. Han ga det afghanske folk håp om frihet fra Kabul-makthavernes sinnssyke forfølgelser og ødeleggelser, het det lørdag i en uttalelse fra EU-parlamentets president Nicole Fontaine, som møtte Masood da han besøkte Paris i april i år.

Født i Pansjir

Ahmad Shah Masoods familie var tadsjikere, men flyktet hjemmefra da utenlandske bolsjeviker rykket inn i Tadsjikistan og tvang landet inn i Sovjetunionen etter Oktoberrevolusjonen i 1917. Masood selv ble født i Pansjirdalen mellom fjellene nord for Kabul i 1953, og ble utdannet ved den afghanske hovedstadens franske gymnas.

Han var i eksil i Pakistan da sovjeterne rykket inn i Pakistan etter et statskupp i Kabul helt mot slutten av 1979. Masood reiste hjem til Pansjir, og stilte seg i spissen for en motstandskrig der han raskt vant ry som den yngste og dyktigste av geriljalederne som til slutt tvang de sovjetiske styrkene ut av Afghanistan.

Etter denne seieren gikk samarbeidet mellom de ulike motstandsgruppene i oppløsning. Masood hadde alliert seg med president Burhanuddin Rabbani, som gjorde ham til forsvarsminister, men som i 1996 ble tvunget vekk fra makten i Kabul av Taliban.