De er mange, de er rasende på samfunnet og de skal ha vært inspirasjonskilder for gjerningsmann Anders Behring Breivik. Men ingen av hans forbilder på nett sier de er ansvarlige for terrorhandlingene i Norge.

Fra Malta skal Paul Ray styre en tempelridderorganisasjon tilsvarende den Breivik påstår å tilhøre. Gjennom bloggen Lionheart er Ray en av de mest fremtredende bloggerne blant europeiske antiislamister. Ray er av flere britiske høyreekstremister blitt utpekt som Breiviks mentor.

Det benekter Ray, som tvert om mener han er lurt i en felle — kanskje av Breivik selv.- Jeg vet ikke hvorfor han skriver som om det er meg, sier Paul Ray på telefon fra Malta. Der bor han i eksil, blant annet på grunn av anklager om å bidra til rasehat.

Breivik skriver selv at han har besøkt Malta, men ikke når. Han skriver også at hans tildelte mentor i organisasjonen er "Richard (the Lionhearted)".

— Alle disse tilfeldighetene. Hvorfor forsøker han å lure meg i en felle? Tenk deg om: Dersom jeg var din venn og mentor, og du skulle gjøre noe galt, ville du da ha nevnt meg? Det henger ikke sammen, sier Ray.

Avslo Facebook-invitasjon

Ray har den siste uken skrevet flere blogginnlegg der han avviser at han har hatt noe med Breivik å gjøre - noe han også gjentok i et intervju med nyhetsbyrået AP senest onsdag.

Men torsdag innrømmet Ray overfor avisene Times og Telegraph å ha hatt direkte kontakt med Breivik på nettet.

Hva denne kontakten gikk ut på, eller hvor omfattende den var, går ikke klart frem.

Han hevder han avslo en invitasjon fra Breivik til å være venner på Facebook - «fordi jeg ikke likte oppsynet hans».

Avviser ikke vold

Han sier han er lei seg dersom han var en inspirasjon for den norske massemorderen.

— Det kan jeg definitivt ha vært. Det er en fare for det.

— Men hva han gjorde var ondt. Jeg kunne aldri gjøre det han har gjort for å fremme mine egne overbevisninger, sier han til Times.

Han avviser imidlertid ikke at han i fremtiden vil bruke vold for å fremme sine synspunkter, og sier flere voldelige sammenstøt mellom muslimer og kristne i fremover er «uungåelig».

Ombestemmer seg

På bloggen sin skriver han at muslimsk innvandring til Europa symboliserer armageddon.

"Europeiske myndigheter er maktesløse i å stoppe reisningen og dominansen til islam i deres midte og må handle nå, før det er for sent, og frigjøre deres folk til å forsvare seg selv 'uten frykt' fra den morderiske, islamske fienden som søker å drepe dem og erobre deres hjemland", skriver han blant annet.

Paul Rays egen teori - om Breivik skriver sant - er at mentoren i virkeligheten er en ledende person i English Defence League (EDL). Ray og dagens lederskap i organisasjonen er i bitter, indre strid. EDLs leder, Stephen Lennon, er blant dem som har ment at Ray er identisk med Richard Løvehjerte.

— Er du eller andre med samme meninger ansvarlige for det som skjedde?

— Det vet vi vel ikke, vet vi vel?

Det går et par sekund, så ombestemmer Ray seg.

— Nei, jeg er ikke ansvarlig for kaldblodig drap. Dette er forbrytelser mot menneskeheten.

Favorittforfatter

Bloggen til Ray er bare en av flere svært islamkritiske nettfora. I sitt manifest refererer Breivik til flere blogger han har fulgt.

"Europa i borgerkrig", "Ta de nødvendige steg for å ta tilbake vår europeiske arv", "Europa vil gå gjennom en turbulent periode av smertefull, men nødvendig gjenoppliving" er eksempler på innholdet i bloggene.

Nå publiserer de samme bloggerne innlegg der de fraskriver seg ethvert ansvar for terroren Breivik brukte.

En av dem er den anonyme, islamkritiske bloggeren og forfatteren Fjordman. Breivik skriver selv at Fjordman er hans favorittforfatter. 39 store og små innlegg fra Fjordman er klippet og limt inn blant de over 1500 sidene i manifestet.

I et innlegg på bloggen Gates of Vienna, som også har vært hyppig lest av Breivik, tar Fjordman sterk avstand fra drapene.

"Jeg var ikke involvert overhodet i de sanseløse massemordene og har ingenting å skjule ... Jeg har lest om de unevnelige tingene som Behring Breivik gjorde på Utøya. En person som gjør noe slikt er et monster," skriver Fjordman, som hevder å være fra Trøndelag. Han vil ikke la seg intervjue.

Han nevner at Breivik skal ha startet sitt arbeid i 2002, mens han selv ikke publiserte noe før 2005.Atlas Shrugs, en annen islamfiendtlig blogg fulgt av Breivik, skriver at det er "absurd" å dra noen link mellom deres innhold og gjerningsmannens handling.

Ifølge Gates of Vienna deltok Breivik minst to ganger på siden. Begge var svar til Fjordman, der Breivik nevner en bok han snart skal utgi. Boken ble publisert nær tre år etter – som et manifest.

Personene bak Gates of Vienna skriver at de tar avstand fra voldsbruk. Heller ikke de vil la seg intervjue, fordi de mener media rapporterer uærlig om dem.