Washington: Amerikanske militære lukket øynene mens private sikkerhetsfolk i Afghanistan hyret kriminelle og brukte våpen uten tillatelse, ifølge en gransking i det amerikanske Senatet.

Forsvarskomiteen i Senatet kom tirsdag med skarp kritikk av firmaet Paravant, et datterselskap av det omstridte amerikanske sikkerhetsselskapet som tidligere het Blackwater.

Den verste hendelsen fant sted i Kabul i fjor vår, da to Paravant-ansatte angivelig drepte to ubevæpnede afghanere i forbindelse med et trafikkuhell. Begge sikkerhetsvaktene er senere stilt for retten for drap.

Hovedpoenget er vel at inntrykket afghanerne har av oss, er avgjørende i kampen mot Taliban

Den demokratiske senatoren Carl Levin

— Inntrykket viktig

Granskingen av Paravant skal pågå i én måned fremover, og onsdag skal det være en høring om saken i Senatet.

— Hvorfor er spørsmålene rundt de væpnede sikkerhetsselskapene i Afghanistan så viktige? Hovedpoenget er vel at inntrykket afghanerne har av oss, er avgjørende i kampen mot Taliban, sier den demokratiske senatoren Carl Levin, som leder forsvarskomiteen.

I tillegg til drap og ulovlig våpenbruk blir Paravant kritisert for ansettelsesprosedyrene, og ved flere anledninger skal selskapet ha hyret folk med kriminelt rulleblad.

Drapene i fjor ble ifølge komiteen en belastning på forholdet mellom USA og Afghanistan. Dette skal igjen ha fått konsekvenser for amerikanske sikkerhetsinteresser.

Skutt i hodet

En annen hendelse fant sted i desember 2008, da ansatte i Paravant satt oppå et kjøretøy, væpnet med Kalasjnikov-rifler. En dump i veien førte til at et våpen gikk av, og en av sikkerhetsvaktene fikk alvorlige skuddskader i hodet.

I utgangspunktet har ikke selskapet hatt tillatelse til å bruke våpen i Afghanistan i det hele tatt. Likevel skal sikkerhetsvaktene ha fått tak i flere hundre skytevåpen fra et lager som er reservert for de afghanske sikkerhetsstyrkene, og som voktes av amerikanske soldater.

Ifølge Levin er bare noen få av disse våpnene senere kommet til rette.

Forhåpentligvis vil hæren bli mer forsiktig med hvem vi inngår samarbeidsavtaler med

Carl Levin

Drepte irakere

Til tross for de mange graverende hendelsene var det ikke før i mai i fjor at det amerikanske forsvaret begynte å se kritisk på samarbeidspartneren Paravant.

Da hadde moderselskapet Blackwater allerede kommet i hardt vær etter at en gruppe av deres vakter angivelig drepte 14 ubevæpnede irakere i Bagdad i 2007. Blackwater har senere skiftet navn til Xe Services.

— Forhåpentligvis vil hæren bli mer forsiktig med hvem vi inngår samarbeidsavtaler med, sier Carl Levin.

IKKE ALLTID profesjonelle soldater som holder orden i Afghanistan. Her er er det sikkerhetsfolk ansatt av Blackwater.