De to journalistene Steve Centanni (60) og Olaf Wiig (36) var begge på jobb for den amerikanske TV-kanalen da de ble tatt til fange av en tidligere ukjent, palestinsk gruppe som kaller seg Hellig krig-brigadene.

Fox kunngjorde søndag at journalistene er løslatt, og CNN viste bilder av kameramannen Wiig og reporteren Centanni som i god behold ankom et hotell i Gaza by og ble omfavnet av lettede kolleger.

– Våre helter er hjemme, sa Fox' nyhetsoppleser Shephard Smith i en livesending.

Video

Tidligere søndag ble det offentliggjorde en video som gisseltakerne skal ha tatt av de to, der de iførte kapper siterer vers fra Koranen og angivelig konverterer til islam.

– Jeg forandret navnet mitt til Khaled. Jeg har omfavnet islam og sier ordet Allah, sier Centanni i videoen.

Wiig ber i filmen vestlige myndigheter om å slutte å gjemme seg bak myten «jeg vil ikke forhandle med terrorister».

– De har valgt islam, og det er en gave Gud gir dem han velger, heter det i en uttalelse fra gisseltakerne som også skriver at de to journalistene hadde tre valg: enten konvertere, betale en skatt til en muslimsk herre eller krig.

Det er tidligere vist en video av journalistene der de sier de blir godt behandlet, men at gisseltakerne krever at muslimske fanger i USA må løslates.

Massive tiltak

Innenriksminister Saed Seyam sa før løslatelsen søndag at det var satt i gang massive tiltak for å sikre løslatelsen av de to journalistene, og uttalte at han trodde løslatelsen ville skje innen få timer.

Også den palestinske statsministeren Ismail Haniya har gitt uttrykk for at han har fått meldinger om at de to bortførte journalistene fra Fox News ikke har blitt skadet.

Tidligere bortføringen av vestlige statsborgere i palestinske områder har som regel resultert i løslatelse innen et par timer, men de to Fox-journalistene har sittet fanget i nesten to uker.

REUTERS TV