Løslatelsen av Abdel Basset al-Megrahi, libyeren som er dømt for sprengningen av et passasjerfly over Skottland i 1988, høster skarp kritikk fra amerikanske myndigheter.

Megrahi lider av uhelbredelig prostatakreft, og debatten om hvorvidt han skal løslates for å få dø hjemme i Libya har versert i lang tid.

Torsdag kunngjorde Skottlands justisminister Kenny MacAskill at libyeren blir satt fri.

– Megrahi står nå overfor en dom avsagt av en høyere makt. Den er dødelig, endelig og kan ikke omgjøres, sa MacAskill med henvisning til libyerens kreftsykdom.

Megrahi ble løslatt av samvittighetsgrunner fordi han lider av dødelig og uhelbredelig prostatakreft.

– Lettet

Al-Megrahi er ifølge sin advokat svært lettet over å ha blitt løslatt.

– Men denne forferdelige prøvelsen tar ikke slutt idet jeg vender hjem til Libya, den vil trolig ikke ta slutt før jeg dør. Det er kanskje bare i døden jeg kan få frihet, sa han i uttalelsen som ble lest opp av hans advokat.

Abdel Basset al-Megrahi, som nå er 57 år gammel, ble i 2001 dømt til 27 års fengsel for drap på alle de 259 om bord i jumbojetflyet som ble sprengt i lufta over den skotske småbyen Lockerbie 21. desember i 1988.

Han ble også dømt for drap på 11 mennesker som omkom på bakken.

Tok ansvar

Megrahi ble torsdag ettermiddag fløyet fra Glasgow i Skottland til den libyske hovedstaden Tripoli. Ifølge den britiske avisen The Times hadde Libyas leder Muammar Gaddafi sendt sitt personlige fly for å hente ham.

Libya fikk skylden for terrorangrepet, og landet ble utsatt for internasjonal isolasjon. Det har tatt libyerne mer enn to tiår å bryte ut av denne isolasjonen, men regimet i Tripoli tok et avgjørende skritt i 2003 ved å ta på seg ansvaret for Lockerbie-aksjonen.

– Dypt skuffet

Løslatelsen av Megrahi blir ikke godt mottatt i USA. President Barack Obama kaller løslatelsen for en «stor feiltakelse», og krever at libyeren blir satt i husarrest i sitt hjemland.

Talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, sier at avgjørelsen er dypt beklagelig.

– I dag går våre tanker til familiene som hver dag må leve med tapet av sine kjære, understreker Gibbs.

Splittelse

Spørsmålet om løslatelse har splittet ofrenes familier. De etterlatte i Storbritannia har tatt til orde for at Megrahi bør settes fri, mens amerikanske familier har vært sterkt imot.

– Jeg forstår ikke hvordan skottene kan vise medlidenhet. Det er rett og slett en fornærmelse. Det er avskyelig. Jeg kan ikke vise medlidenhet med en person som ikke har vist anger, sier Kara Wepz fra delstaten New Jersey i USA.

Wepz’ 20 år gamle bror Richard Monetti var blant dem som ble drept i angrepet.