En stor amerikansk spionsatellitt har mistet drivkraften og er kommet ut av kontroll. Satellitten kan komme til å treffe jorda i slutten av februar eller begynnelsen av mars, sier tjenestemenn i Washington.

Myndigheter orientert

Det var lørdag uklart hvor satellitten, som kan inneholde farlige stoffer, i tilfelle vil falle ned. Tjenestemennene framholdt at det ikke er grunn til panikk, men ifølge en talsmann for USAs regjering blir myndighetene i andre land holdt orientert om situasjonen.

– De ansvarlige offentlige organene følger utviklingen løpende. I årenes løp har mange satellitter kommet ut av kontroll og falt ned uten å gjøre noen skade, sa Gordon Johndroe som er talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Romfartøy traff Australia

Johndroe kunne ikke kommentere spekulasjoner om at det kan bli gjort forsøk på å skyte ned satellitten med en såkalt avskjæringsrakett. Det er for tidlig å si noe i detalj om hva som bør gjøres, framholdt han ifølge nyhetsbyrået AP.

Den største og mest kjente tilfellet av at et romfartøy kom ut av kontroll og styrtet på jorda, var Skylab-episoden i 1979. Skylab var et 78 tonn tungt romlaboratorium som falt ned i Indiahavet og over et avsidesliggende område i Vest-Australia, uten at noen kom til skade.