— Man vet ikke hva som vil skje. 650 kroner for to gassmasker en billig forsikring, sier Ilona Conroy på vei ut av en forretning for militæreffekter i Sør-London. Den 54 år gamle sekretæren har nettopp kjøpt gassmasker til seg selv og mannen.

Et ungt ektepar forlot nettopp den samme forretningen med gassmasker, hansker og lufttette beskyttelsesdrakter til seg selv og sin tre år gamle datter. Lenger bak i forretningen venter flere kunder. De er alle på jakt etter det samme -gassmasker.

Husmødre kjøper gassmasker

— Vanligvis selger vi en gassmaske i uken. De siste dagene har vi solgt mer enn 1000 britiske og russiske gassmasker, sier Mike Barr i Croydon Army Surplus Stores.

Bare de femten minuttene vi er inne i forretningen, selger de et titall masker. Mike Barr sier at deres vanlige kunder er samlere eller folk som går til helt sære nattklubber, men de siste ukene har de sett en helt ny kundegruppe. Småbarnsforeldre og husmødre, som aldri har satt sin fot i en forretning for militæreffekter, kommer for å kjøpe gassmasker. Forretninger over hele Storbritannia forteller om en liknende pågang.

Frykter angrep

Nyheten om at 11 av de 19 flykaprerne oppholdt seg i Storbritannia i månedene før terrorangrepet på USA, har ikke gjort folk mindre redde. Det betyr nemlig at terroristene kunne operere her uten å bli oppdaget, men det betyr også at store deler av støtteapparatet rundt terroristene fortsatt kan være aktivt.

For vanlige folk som allerede har måttet se at Tony Blair har satt landet i en utsatt posisjon som president George W. Buch' nærmeste støttespiller, er det ikke gode nyheter. I mer enn to uker har de allerede levd med trusselen om at London kan være det neste målet for terroristene. Men ingen tror at det vil komme flere passasjerfly ut fra en blå himmel. Britene frykter angrep med biologiske eller kjemiske våpen.

En gallup utført av avisen The Daily Telegraph, viser at britene er mer redde for terrorangrep enn folk i USA. 57 prosent av britene sier nå at de er redde for at noen i familien skal bli utsatt for terrorangrep.

Frykten for angrep med biologiske eller kjemiske våpen kommer etter at USA iverksatte flyforbud for alle småflyene som brukes til å sprøyte store åkre. Nå har også Storbritannia økt sikkerheten rundt sine jordbruksfly.

Ingen grunn til panikk

Etter tilløp til panikk de siste ukene der folk ikke bare har kjøpt gassmasker, men også kjøpt seg plasser i privateide, atomsikre underjordiske bunkere, ber britiske myndigheter nå folk om å besinne seg. «Det er ingen grunn til panikk. Det finnes ingen direkte eller spesifikke trusler mot Storbritannia», heter det fra Tony Blairs offisielle talsmann.

Britiske myndigheter tar likevel ingen sjanser. Sykehusene har denne uken fått nye retningslinjer for hvordan de skal håndtere et eventuelt angrep med biologiske eller kjemiske våpen, og det er satt i verk ekstra sikkerhetstiltak for å passe på vannreservoarene.

ENGSTELIGE: – Folk i London er redde for terrorangrep og stadig flere går til det skritt at de kjøper gassmasker, sier Mike Barr i Croydon Army Surplus Stores.