— Løgner! Løgner! Løgner!

Ropene runget i Minsk sentrum i går kveld, mens en iskald snøstorm drev sidelengs over Oktoberplassen. Kanskje så mange som 10.000 mennesker hadde samlet seg for å vise at de ikke godtar det valgresultatet alle visste ville bli kunngjort: En massiv valgseier for president Aleksander Lukasjenko.

Lukasjenko sikret seg 82,6 prosent av stemmene, mens opposisjonens fremste kandidat Aleksandr Milinkevitsj fikk 6 prosent, opplyste lederen for den statlige valgkommisjonen, Lidija Jermosjina, natt til mandag.

Milinkevitsj raste over utfallet, og stemplet søndag kveld valget som ugyldig i en tale til 10.000 tilhengere på Oktoberplassen i Minsk.

– Vi anerkjenner ikke dette valget. Vi krever frie valg, sa Milinkevitsj.

– Vi kommer til å vinne, mange land støtter oss, fortsatte han til taktfaste rop om «Frihet, frihet» fra de frammøtte.

I enden av plassen hadde myndighetene sørget for at en stor lystavle var skrudd over på den største statlige fjernsynskanalen.

Da lederen for landets valgkommisjon dukket opp på skjermen for å kommentere valget like etter klokken 20, var det umulig å høre hva hun sa.

— Skam! Skam! Skam! Løgner! Løgner! Løgner! ropte folkemengden, mens det forbudte, gamle rød-hvite hviterussiske flagget vaiet over hodene deres.

Enda sterkere ble buingen da en smilende og selvsikker president Aleksander Lukasjenko dukket opp skjermen, filmet da han avgav sin stemme tidligere på dagen.

- Har overvunnet frykten

Opposisjonens kandidat, Aleksander Milinkevitsj, ble tatt imot med voldsom jubel da han dukket opp på trappen til Fagforeningspalasset i 21.30-tiden

— Vi har overvunnet redselen! kunngjorde fysikkprofessoren, som er blitt truet med arrestasjon gjennom store deler av valgkampen.

Ifølge valgdagsmålinger som ble kunngjort på statsfjernsynet allerede tidlig valgdagen, lå han an til å få bare fire prosent av stemmene.

— Resultatene vil være forfalsket. Vi kommer ikke til å anerkjenne dem, og det gjør heller ingen demokratiske land, sa Milinkevitsj etter å ha stemt i Minsk.

- Vi skulle vært flere

Det foreløpige valgresultatet skulle kunngjøres først nærmere midnatt, men nyhetsoppleseren kunne allerede klokken 20 meddele at president Aleksander Lukasjenko hadde vunnet stort i alle landets regioner, med over 80 prosent av stemmene.

— Alle skjønner at det er løgn, sier en godt innpakket Nadia Damarad (23), mens hun venter på at opposisjonskandidat Aleksander Milinkevitsj skal dukke opp i snøværet.

— Men vi skulle vært mange flere her. Det blir ikke noe maktskifte av dette, sier 23-åringen.

For opposisjonen greide aldri å fylle den store plassen utenfor Republikkpalasset. Til tross for at de hadde mobilisert i dagevis for den ulovlige demonstrasjonen, virket den heller ikke godt organisert. Organisatorene hadde bare to små håndholdte, batteridrevne roperter til å holde sine appeller med, og ble effektivt overdøvet av den statlige nyhetssendingen.

Demonstrantene holdt i stedet stemningen oppe med taktfaste rop og blåsing i fløyter, oppmuntret av tuting fra biler som kjørte forbi.

- Mor og far er redde

Politiet holdt en svært lav profil, og da BT gikk i trykken, var det ingenting som tydet på at de ville gjøre alvor av presidentens trusler om å knuse alle demonstrasjoner med hard hånd. Opprørspoliti var ikke å se, verken ved selve plassen eller ved Presidentpalasset.

Noen titalls politifolk voktet det oppsatte gjerdet mot Republikkpalasset, og den nærmeste metrostasjonen ble stengt. Men på Uavhengighetsavenyen gikk trafikken uhindret, det samme gjorde bussene.

— Både mor og far er for redde til å komme hit, selv om de gjerne ville. Og søsteren min torde heller ikke, hun er redd for å bli kastet ut fra universitetet, sier Nadia, som selv har jobb i et privateid selskap og derfor føler seg trygg.

GORM K. GAARE