Livreddende malariamedisin for en knapp dollar

Det globale fondet gjør stor fremgang med å tilby rimelig og effektiv behandling mot malaria i en rekke afrikanske land.

I forbindelse med verdens malariadag onsdag slo Verdens helseorganisasjon (WHO) fast at økt investering i forebygging og kontroll av sykdommen har reddet flere millioner liv. Men tilgangen til medisiner er fortsatt et stort problem.

Hvert år blir 216 millioner mennesker syke av malaria. Sykdommen koster årlig 655.000 mennesker livet, de fleste av dem barn i Afrika.

Det globale fondet leder et prosjekt som gjør det mulig for folk på landsbygda i Afrika å kjøpe livreddende malariamedisin i private butikker og apoteker for under 1 dollar.

- Dette prosjektet virker. Det hjelper millioner av mennesker som trenger kvalitetsmedisiner mot malaria til rimelige priser, sier doktor Olusoji Adeji, som leder AMFm-prosjektet ved Det globale fondet i Genève.

Sammenlignbare medisiner utenfor prosjektet Affordable Medicines Facility for Malaria (AMFm) koster opp til ti eller tjue ganger så mye.

Fondets prosjekt er rettet mot folk som bor i avsidesliggende områder i Ghana, Kenya, Madagaskar, Nigeria, Tanzania og Uganda. Formålet er at folk skal slippe å reise langt for å komme til offentlige helseklinikker for å få medisin mot malaria.

Det globale fondet er verdens største bidragsyter i kampen mot malaria og tuberkulose. De fleste giverne er vestlige land, men fondet får også penger fra store stiftelser.

Siste fra Utenriks

Åtte mektige menn
i Ukraina-konflikten

Russiske og ukrainske oligarker slåss nå for pengene sine.

NATO støtter sine allierte med økt tilstedeværelse

NATO øker den militære tilstedeværelsen i Øst-Europa og Baltikum både til lands, til vanns og i luften som følge av konflikten i Ukraina. Norge har foreløpig ikke fått spørsmål om å bidra.

o NATO øker tilstedeværelsen i øst

NATO vil øke den militære tilstedeværelsen øst i Europa og de baltiske landene i lys av konflikten i Ukraina, opplyser generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

o Pansrede kjøretøy med russisk flagg i østukrainske byer

Flere pansrede personellkjøretøy har kjørt inn i Slavjansk i Øst-Ukraina. Kjøretøyet som leder kolonnen, har russisk flagg.

Dynastiene som nekter å dø

For seks år siden gjorde grasroten opprør i amerikansk politikk. Likevel kan velgerne ende opp med Clinton mot Bush i 2016.

Advarer mot maktbruk

I dag presenterer Natos generaler planene for opprusting, mens Russland truer med å avlyse morgendagens forhandlingsmøte i Genève.