Livreddende malariamedisin for en knapp dollar

Det globale fondet gjør stor fremgang med å tilby rimelig og effektiv behandling mot malaria i en rekke afrikanske land.

I forbindelse med verdens malariadag onsdag slo Verdens helseorganisasjon (WHO) fast at økt investering i forebygging og kontroll av sykdommen har reddet flere millioner liv. Men tilgangen til medisiner er fortsatt et stort problem.

Hvert år blir 216 millioner mennesker syke av malaria. Sykdommen koster årlig 655.000 mennesker livet, de fleste av dem barn i Afrika.

Det globale fondet leder et prosjekt som gjør det mulig for folk på landsbygda i Afrika å kjøpe livreddende malariamedisin i private butikker og apoteker for under 1 dollar.

- Dette prosjektet virker. Det hjelper millioner av mennesker som trenger kvalitetsmedisiner mot malaria til rimelige priser, sier doktor Olusoji Adeji, som leder AMFm-prosjektet ved Det globale fondet i Genève.

Sammenlignbare medisiner utenfor prosjektet Affordable Medicines Facility for Malaria (AMFm) koster opp til ti eller tjue ganger så mye.

Fondets prosjekt er rettet mot folk som bor i avsidesliggende områder i Ghana, Kenya, Madagaskar, Nigeria, Tanzania og Uganda. Formålet er at folk skal slippe å reise langt for å komme til offentlige helseklinikker for å få medisin mot malaria.

Det globale fondet er verdens største bidragsyter i kampen mot malaria og tuberkulose. De fleste giverne er vestlige land, men fondet får også penger fra store stiftelser.

Siste fra Utenriks

o Tre barn funnet døde i London

En 43 år gammel kvinne er pågrepet for drap etter at tre barn er funnet døde i et hus sør i London.

Flagg mot flagg i Ukraina

Konflikten i Ukraina er blitt en kamp om symboler. I går forsvarte en liten gruppe aktivister et ukrainsk flagg på toppen av en bygning.

Voldsomme opptøyer i Rio de Janeiro

En mann i 30-årene ble skutt og drept under opptøyer ved Rio de Janeiros velkjente Copacabana-strand tirsdag, knapt to måneder før fotball-VM åpner i byen.

- Trusselen fra asteroider større enn tidligere antatt

Faren for at jorden skal bli truffet av en asteroide er langt større enn tidligere antatt, mener den amerikanske B612-stiftelsen.

Truet Lavrov med flere sanksjoner

USAs utenriksminister John Kerry truet med flere sanksjoner da han tirsdag diskuterte Ukraina med sin russiske kollega Sergej Lavrov.

o Fransk nei til nordkoreansk ostediplomati

Nord-Koreas leder Kim Jong-un elsker europeiske oster, men da han nylig sendte utsendinger til Frankrike i håp om å få i stand et ostesamarbeid, ble stemningen heller muggen.