FRANK M. ROSSAVIK

— Vær så snill da, ikke bare skriv om kull og stål. Det ville være for grusomt. Duisburg er mye mer. Vi er i utvikling!

Unge Melanie Bodeck kjenner journalisters hang til klisjeer. Den driftige damen i Gesellschaft für Wirtschaftförderung (GFW) i Duisburg, et offentlig selskap for nyskaping og markedsføring, har derfor lagt inn et besøk for oss ved Innenhafen Duisburg.

Fjonge, arkitekttegnede byggverk ligger på rekke og rad i havneområdet der korn, stål og andre industriprodukter før ble sendt ut i verden via Rhinen. Nå rår et levende miljø for tjenesteyting, teknologi, kultur og opplevelser. Øyestenen er verdens eneste hengebro som kan heves og senkes med avansert hydraulikk.

Fremtiden ...

— Dette var nytt da vi startet i 1989. Nå har Duisburgs indre havn i årevis vært et eksempel for liknende prosjekter. En investering på 65 millioner euro i EU-midler til infrastruktur har ført med seg 400 millioner i private investeringer - og foreløpig har vi tiltrukket oss 4000 levekraftige arbeidsplasser. Mange av selskapene her vokser, forklarer Rolf Fehr i Innenhafen Duisburg stolt.

Det er ingen grunn til å legge skjul på at vi er brakt hit med tvang. Ellers kunne vi bare glemme kullgruven, forsto vi på damen i GFW. Og interessant var det.

Men så er vi da på vei til Bergwerk Walsum, der 3000 av Tysklands siste gruvearbeidere har sine turnuser en kilometer under jordoverflaten.

Slutt etter 2008

Når året 2008 tar slutt, stenger også Duisburgs siste kullgruve. Grunnen er ikke at steinkullet er blitt overflødig. På Rhinen og dens kanaler flyter båtene med kull importert fra alle verdenshjørner. Mens godt betalte tyske arbeidere produserer kull for 150 euro tonnet, er prisen på verdensmarkedet ned mot en tredjedel. Tiden for subsidier er ute. Globalisering heter det.

Det innser også arbeiderne, som alt nå hjelpes av driftsselskapet Deutsche Steinkohle AG til nytt arbeid. Håpløst er det ikke, selv om den digre klyngen av byer og småsteder i Ruhr nå sliter med høy arbeidsløshet. Noen får jobb på de ni kullgruvene som ennå drives andre steder i Tyskland, andre har nyttig elektriker- eller mekanikerutdanning.

Ned i selve gruvesjakten slipper vi ikke av sikkerhetsmessige grunner. Men når heisen med formiddagsskiftet kommer opp fra dypet på slaget kl. 14, hiver vi oss over kompisene Thomas Prinz (37) og Osman Cinkilic (48), som har arbeidet i gruven i henholdsvis 20 og 32 år.

Særlig 48-åringen, opprinnelig fra Tyrkia, men for lengst naturalisert tysker, er bekymret for fremtiden. Den 11 år yngre kameraten er ikke engstelig.

Hva de tenker seg å gjøre på søndag er det ingen tvil om:

— For kullgruvearbeidere finnes intet alternativ til SPD. CDU er ikke til å stole på. De sier at driften her kan fortsette ut 2008 selv om de vil halvere statsstøtten. Vi kan ikke velge løgnere, sier Prinz.

Stemmer på kansleren

Argumentasjonen går i et språk som raskt vekker mistanke. Begge er med i SPD, viser det seg. Slik er det også med de fleste andre vi spør. Og de som ikke er medlem, stemmer i hvert fall på kanslerens parti.

Spørsmålet om ikke Tysklands største delstat kan ha godt av et skifte etter 39 års «enevelde» møtes med hoderisting.

Og etter år med stadig stigende arbeidsløshet og voksende statsgjeld? Like samstemt nei fra gruppene med hjelm og skitne kjeledresser.

Hvis Gerhard Schröder må svelge et nytt nederlag søndag, er det altså ikke fordi kullgruvearbeiderne svikter.

Buer mot Merkel

Samme ettermiddag tar rundt hundre av arbeiderne fra Bergwerk Walsum turen til CDUs valgmøte i Duisburg. CDU-leder Angela Merkel, trolig Gerhard Schröders motkandidat ved riksvalget neste år, er trekkplasteret for de om lag 700 fremmøtte.

Mens Merkel hamrer løs mot arbeidsløshet og den økende gjelden i den røde høyborgen Nordrhein-Westfalen, buer mennene i hjelm i bakgrunnen.

Merkel får mye applaus, og buingen ser ikke ut til å plage noen.

— Vi respekterer bergverksfolket. De må gjerne markere sine synspunkter. Men jeg skal nå stemme CDU som jeg alltid har gjort, og denne gangen tror jeg vi vinner, sier middelaldrende Hildegard, som vennlig og bestemt nekter å oppgi både etternavn eller yrke.

Politiet på plass

En gruppe ytre venstre-ungdom med banneret «Hvis vi ikke får utdanning blir vi terrorister» tiltrekker seg også oppmerksomhet ved helkontinuerlig å blåse i fløyter. Aksjonen er rettet mot CDUs forslag om å innføre en semesteravgift på 500 euro for høyere utdanning.

Plutselig blir en eldre mann lei av fløytingen og river fløyten ut av munnen til sjefaktivist Thorsten Spelten, som får blødende underleppe i basketaket.

Men politiet er raskt på plass og fakker den eldre mannen, som ifølge en politikvinne kan vente seg en klekkelig bot.

Med slik støtte fra ordensmakten er det liten sjanse for at aktivistgjengen utvikler seg til et nytt Rote Armé Fraktion, terroristgruppen som herjet Vest-Tyskland på 1970-tallet.

POLITIKEREN: Angela Merkel kom til «gruveland» og ble både buet ut og applaudert.<br/>Foto: GORM K. GAARE
INGEN LYS FREMTID: Thomas Prinz (t.v.) og Osman Cinkilic ser ikke lyst på fremtiden for unge gruvearbeidere. Selv er de 37 og 48 år gamle.