— Brødre, jeg er tilbake. Jeg var i husarrest, jeg vet ikke når jeg får se dere, skriver Liu og forklarer videre hvorfor ingen har hørt fra henne siden fredag kveld, etter at verden hadde fått nyheten om at ektemannen Liu Xiaobo var tildelt årets Nobels fredspris.

— Telefonen min er ødelagt, jeg kan ikke motta samtaler. Men jeg har møtt Xiaobo og fortalt ham nyheten om at han vant fredsprisen, skriver Liu.

— Hjelp meg å spre denne meldingen, skriver hun til slutt.

Moren meldte fra

En menneskerettsgruppe i Hongkong bekreftet allerede søndag formiddag at Liu hadde fått besøke sin mann i fengselet i Jinzhou. Det skal ha vært hennes mor som opplyste dette til Informasjonssenteret for menneskerettigheter og demokrati i Hongkong. I en telefaks til pressen skriver gruppen at Liu møtte sin kone Liu Xia søndag ettermiddag kinesisk tid.

Gruppen opplyser ikke hvor ekteparet møtte hverandre.

Den kinesiske dissidenten soner en elleve år lang dom for å ha kritisert det kinesiske ettpartisystemet og for å ha utarbeidet et manifest for demokratisk utvikling i Kina, det såkalte Charter 08.

Stengte veier

Veiene til Jinzhou-fengselet i provinsen Liaoning var søndag stengt. Kun statlige tjenestemenn og innbyggere fikk lov til å slippe inn i området der fengselet ligger.

Vaktene ved sperringene ville ikke opplyse journalistene som forsøkte å komme seg til fengselet, hvorfor veiene var stengt, men ba dem i stedet høflig om å forlate området. I fengselet svarte ingen på telefonen.

Valget av Liu som fredsprisvinner har ført til sterke reaksjoner i Kina. Myndighetene mener at tildelingen vanærer fredsprisen og at den er i strid med Alfred Nobels opprinnelige intensjoner. De har også understreket at Liu anses som en forbryter i Kina.

Lius kone, Xia, har uttalt at hun gleder seg stort over prisen og at hun håper den vil føre til at ektemannen blir løslatt.