Hun har ingen symptomer på forgiftning, selv om hun viser svake tegn til påvirkning av polonium, sier sjefen for det britiske helsevernet HPA, Pat Troop, ifølge BBC. Briter flest trenger ikke frykte strålefare, het det på den britiske rikskringkastingens nettsider lørdag.

Aleksandr Litvinenko døde på sykehus i London i forrige uke etter at han ble forgiftet av polonium 210. Mario Scaramella samarbeidet med Litvinenko om en gransking av russisk etterretningsvirksomhet, og de to hadde spist lunsj sammen på en restaurant i London kort tid før russeren ble syk.

«Liten fare»

Ifølge HPA har Marina Litvinenko også fått diagnosen poloniumforgiftning. – Nivået av polonium som er konstatert hos henne, er ikke betydelig nok til å medføre noen sykdom på kort sikt, og muligheten for helseskader på lang sikt er trolig svært små, heter det i en erklæring fra det britiske smittevernet.

Polonium 210 er også kjent som Radium F, er svært radioaktivt og kan i store doser ødelegge menneskelige vev og organer. Stoffet er sjeldent, men brukes i visse typer vitenskapelig og militær virksomhet.

Ifølge London-avisen The Guardian var dosen av polonium som ble funnet i Litvinenko, «stor nok til å ha drept ham 100 ganger». En slik mengde polonium kan ha kostet opp til 100 millioner pund (1,2 milliarder kroner), het det på avisens nettsider lørdag.

Mindre mengde

Mengden som er funnet hos Mario Scaramella er ifølge The Guardian betydelig mindre, men utgjør likevel en alvorlig fare for hans helse. Scaramella behandles på University College Hospital i London – sykehuset der Aleksandr Litvinenko døde – og legene der sendte fredag ut en bulletin der det het at pasienten hadde det forholdsvis bra.

Flyselskapet British Airways kunngjorde lørdag at passasjerer som har reist med tre av selskapets fly der det er funnet spor av radioaktivitet etter flyginger mellom Moskva og London, ikke har vært utsatt for farlig stråling. – Vi kan nå bekrefte at det ikke er snakk om noen helsefare, sa en talskvinne for det britiske selskapet.

Det irske strålevernet RPH opplyste lørdag at det ikke er funnet tegn til stråling på steder den tidligere russiske statsministeren Jegor Gaidar besøkte da han nylig var i Irland. Gaidar ble syk med symptomer på forgiftning dagen etter at Litvinenko døde.