Kovtun blir nå etterforsket for mulig besittelse av den ulovlige isotopen, opplyser statsadvokat Martin Köhnke i Hamburg.

– Vi har rimelig grunn til å tro at han ikke bare er et offer, men også en gjerningsmann, sa Köhnke søndag.

Fra polonium-210

Tyske myndigheter har etter alt å dømme funnet spor etter det radioaktive stoffet polonium-210 i to leiligheter. Isotopen er nå funnet i to leiligheter der den russiske forretningsmannen Dmitrij Kovtun har oppholdt seg.

– Vi har funnet små spor av et radioaktivt stoff som meget trolig er polonium i flere boliger, het det i en melding fra tyske strålevernmyndigheter søndag. Det het også at man var «95 prosent sikre» på at det dreide seg om polonium.

Sporene er påvist hjemme hos Kovtuns ekskone i Hamburg og hos hans tidligere svigermor i landsbyen Haselau, 25 kilometer fra Hamburg. Derimot er det ikke funnet spor av radioaktivitet i flyet som Kovtun reiste med fra Tyskland til London før han møtte Litvinenko.

Kovtun er en av tre personer som møtte Litvinenko i London 1. november, samme dag som han ble syk. Også en annen russer, Kovtuns forretningspartner Andrej Lugovoj, møtte Litvinenko. Både Kovtun og Lugovoj skal være på sykehus i Moskva, og Lugovoj skal være alvorlig syk.

Litvinenko døde 23. november på sykehus i London.

Anklager Putin

Litvinenkos enke, Marina Litvinenko, gikk i et intervju søndag til angrep på Russlands president Vladimir Putin som den ansvarlige for mannens død.

– Selvsagt var det ikke Putin selv, selvfølgelig ikke, sa den 44 år gamle Marina Litvinenko til avisen Mail on Sunday.

– Men det Putin gjør i Russland, gjør det mulig å drepe en person på britisk jord, understreket hun.

En venn av avdøde Litvinenko, Vladimir Bukovskij, sier til den britiske kringkastingen BBC at han er overbevist om at Russland er innblandet. Han oppfordrer også Storbritannia til å innta en tøffere holdning overfor russiske myndigheter.

– En britisk borger ble feigt og brutalt drept på britisk jord, sier Bukovskij til BBC.

FSB-oberst

En fengslet russisk opposisjonell opplyser til den britiske avisen The Sunday Telegraph at en navngitt oberst i den russiske sikkerhetstjenesten FSB er sentral i drapet på Litvinenko.

Den fengslede advokaten Mikhail Trepasjkin, også en tidligere FSB-agent, har gitt opplysningene til Sunday Telegraph etter at russiske myndigheter har nektet britiske etterforskere fra Scotland Yard å intervjue ham.

Trepasjkin frykter at opplysningene kan sette livet hans i fare, og Sunday Telegraph trykket ikke navnet på den angivelige obersten. Men avisen skriver at obersten er en av fire maskerte FSB-folk som opptrådte sammen med Litvinenko på en pressekonferanse i 1998, der Litvinenko anklaget sine overordnede for å ville drepe mangemillionæren Boris Berezovskij. Trepasjkin var også til stede på den samme pressekonferansen.

Trepasjkin ble fengslet i 2004 etter å ha blitt funnet skyldig i å offentliggjøre statshemmeligheter. Trepasjkin sier han er fengslet for at han ikke skal avsløre bevis for at FSB var innblandet i en serie attentater mot boligblokker i Russland i 1999, der over 300 mennesker ble drept. Russiske myndigheter hevder at tsjetsjenske separatister sto bak attentatene.