Det er en svekket palestinsk president som møter Israels statsminister Ehud Olmert i den egyptiske byen Sharm el-Sheik mandag. Hamas har overtatt kontrollen over Gazastripen, og Abbas’ nye kriseregjering styrer kun på Vestbredden.

– Kan han ikke vise til resultater, er det fare for at mer ekstremistiske grupper får enda større fotfeste i de palestinske områdene, sier førsteamanuensis Nils Butenschøn ved Senter for menneskerettigheter.

Og han tror ikke Israel vil legge nok på bordet til at Abbas vil få styrket sin legitimitet blant palestinerne.

– Også Israels statsminister står svært svakt. Han leder en regjering som er splittet i spørsmålet om de palestinske områdene, understreker Butenschøn.

Han mener at USA har lagt for svakt press på Olmert, og regner ikke med at det kommer noe gjennombrudd i konflikten i Midtøsten etter møtet i Sharm el-Sheik mandag.

I tillegg til Abbas og Olmert skal også Jordans kong Abdullah og Egypts president Hosni Mubarak delta på møtet.

Ingen forhandlinger

Olmert dempet søndag forventningene til toppmøtet ved å understreke at Israel ikke er klar til å gå inn i forhandlinger om en endelig fredsavtale med palestinerne.

Ifølge David Baker, en av Olmerts medarbeidere, ønsker Israel kun å diskutere «en politisk horisont» med Abbas.

– Slike samtaler inkluderer ikke diskusjoner om endelig status, men heller hvordan statsministeren og palestinernes president ser for seg en fremtidig palestinsk stat, sa Baker.

Det har vært ventet at Olmert ville være på tilbudssiden under toppmøtet i et forsøk på å styrke Abbas’ politiske stilling.

Etter at Hamas tok kontroll på Gazastripen har den palestinske presidenten oppløst den Hamas-ledede regjeringen, erklært unntakstilstand og å dannet ny regjering.

Søndag ble det klart at Israel vil overføre om lag 350 millioner dollar av skatteinntekter som er holdt tilbake etter at Hamas, som ikke anerkjenner staten Israel, kom til makten i 2006.

Abbas har bedt om at 700 millioner dollar skal frigis.

– Ikke nok

– All erfaring viser at palestinerne ikke aksepterer den måten å kjøpe dem på, understreker Butenschøn.

Pengeoverføringer, støtteerklæringer eller overleveringer av fanger fra Israel vil ifølge statsviteren ikke være nok til å styrke Abbas og Fatah-bevegelsens stilling.

– Om en fortsetter med møter som ikke gir palestinerne håp, overlater en initiativet til mer ekstreme grupper – grupper som er langt mer ekstreme en Hamas-bevegelsen, sier Midtøsten-eksperten.

Motstand

Hamas-leder Ismail Haniyeh tar avstand fra toppmøtet i Egypt, og sier motstand er det eneste som vil gi resultater for det palestinske folk.

– Amerikanerne vil ikke gi oss noe. Israel vil ikke gi oss noe. Vi vil ikke få landet vårt, nasjonen vår tilbake om ikke vi viser standhaftighet og motstand, sa Haniyeh søndag.

Den avsatte statsministeren kalte alle håp i forkant av møtet for illusjoner.

– Hamas har fortsatt bred støtte i store deler av den palestinske befolkningen og gruppen har vist at de kan få kontroll på Gazastripen. Det er viktig at verdenssamfunnet forholder seg til Hamas, slik Norge allerede har innsett nødvendigheten av, sier Butenschøn.

Han understreker at gruppen kan styrke sin posisjon dersom den viser at de kan få frigitt den kidnappede BBC-reporteren Alan Johnston.

Søndag krevde Haniyeh en slutt på den 104 dager lange kidnappingen av BBC-reporteren. – Vi vil ikke tillate at det fortsetter, sa Haniyeh i en tale i Gaza by. Johnston ble bortført på Gazastripen 13. mars.

(©NTB)