Høyt utdannede og ambisiøse, men etter hvert også desillusjonerte unge afghanere uttrykker i dag liten tro på en fremtid i trygghet og velstand, og mange sier de ønsker å forlate landet.

– Når jeg ser på landet mitt, når jeg ser på de mange unge menneskene med mastergrader uten arbeid, blir jeg skuffet og frustrert, sier Inamullah Alami, en 20 år gammel jusstudent ved universitetet i Kabul.

– Jeg er ikke spesielt optimistisk.

Bistand

Selv om stor internasjonal bistand har strømmet inn i Afghanistan etter Talibans fall i 2001, nyter svært få afghanere godt av at butikkene har fått større utvalg. Det er blitt lettere å ta utdannelse, men det er fortsatt like vanskelig å få jobb.

– Alt jeg vet, er at jeg ikke kommer til å få en jobb når jeg har tatt eksamen. Ingen anerkjenner denne graden, sier farmasistudenten Ahmed Fahim (21).

Arbeidsledighet og fattigdom er dominerende faktorer i Afghanistan, og analytikere peker på at akkurat disse fenomenene er hovedgrunnen til at Taliban får mer støtte sør i det krigstrette landet.

Antallet voldsepisoder og sammenstøt har økt kraftig den siste tiden, og Talibans fremgang blir sett på som et tegn på den økte pessimismen i landet.

Støtte fra utlandet

Taliban-opprøret i Afghanistan blir støttet av penger fra utlandet, av terrornettverk og utenlandske krigere som kommer over grensen fra Pakistan, sier FNs spesialutsending Tom Koenigs.

– Vi står overfor en Taliban-bevegelse som øyensynlig har kommet seg på beina igjen og som må takles ved hjelp av en rekke tiltak, politiske så vel som militære, sier Koenigs.

Taliban står spesielt sterkt i fem sørafghanske provinser, og i de siste tre månedene er flere hundre personer blitt drept i angrep og kamper. Perioden har vært den verste siden Taliban ble fjernet fra makten i 2001.

Om lag 8.000 NATO-soldater er i ferd med å utplasseres i Sør-Afghanistan i et forsøk på å slå ned Taliban-offensiven.

– Taliban ble drevet ut av landet. De ble slått, men de ble ikke utslettet, fremholder FN-utsendingen.

En afghansk politimann sikrer åstedet for et mulig bombeangrep på veien til Kabul internasjonale flyplass.
AHMAD MASOOD
En modell viser frem en kjole under et moteshow på et av Kabuls luksushoteller.
AHMAD MASOOD
Temperaturen nådde 35 grader i Kabul-området i forrige uke. Denne gutten tok med seg en badering til elven Sayaad, fire mil nord for hovedstaden.
AHMAD MASOOD
To smågutter leker med en ball i Kabul.
AHMAD MASOOD