Feiringen er i full gang, og for dronningen er det kanskje en lettelse at hun faktisk har to fødselsdager: Den private og personlige, som altså er fredag, og den «offisielle» Queen’s Birthday, som skal feires med pomp og prakt 17. juni.

Dronningen tyvstartet på 80-årsfeiringen allerede onsdag, med festlunsj på Buckingham Palace for 99 andre briter som er født på samme dag som henne. – Jeg holdt på å dø da jeg fikk innbydelsen, fortalte Doreen O’Leery fra vestengelske Oswestry.

Tårer for dronningen

– Jeg blir litt snufsete. Jeg kommer nok til å felle noen tårer i dag. Det kom helt uventet. Men det er så fint,, sa O’Leery etter at hun og de andre hadde nippet til sherry i de staselige salongene på slottet i London.

Dronning Elizabeth ble født 21. april 1926 og skulle egentlig aldri vært dronning. At hun likevel havnet på tronen, har sammenheng med en av de største skandaler i det temmelig skandaleombruste britiske kongehusets historie.

I 1936 abdiserte nemlig hennes onkel, kong Edward VIII, fordi det var den eneste utvei hvis han skulle få gifte seg med sin utkårede, den fraskilte amerikanske kvinnen Wallis Simpson. Edwards bror og Elizabeths far kom dermed på tronen som kong George VI.

Kong George døde 6. februar 1952, og hans eldste datter overtok da umiddelbart hans oppgaver under navnet Elizabeth II. Men først 2. juni 1953 ble hun høytidelig kronet i den gamle domkirken Westminster Abbey i London.

Mann og barn

I 1947 hadde hun giftet seg med greskfødte prins Philip, som fikk tittelen hertug av Edinburgh, og i 1948 fikk de sitt første barn, prins Charles. I 1952 fulgte prinsesse Anne, i 1960 prins Andrew og i 1964 prins Edward.

Dronningbarnas liv har vært preget av skilsmisser, skandaler og tragedier, som da prins Charles’ kone Diana døde i en bilulykke i Paris i 1997. Men oppstyret rundt barna, og i den senere tid også barnebarna, har ikke svekket dronningens personlige anseelse.

Det finnes en republikansk bevegelse i Storbritannia, men den er liten og betraktes nærmest som en politisk kuriositet. Så lenge dronning Elizabeth sitter på tronen – og hennes mor ble 101 år – blir det neppe noen endring av den britiske statsformen.

Dronning på livstid

Dronning Elizabeth har ingen planer om å abdisere og overlate tronen til prins Charles. – Det er ingen vanlig jobb hun har, det er en livslang oppgave, sa dronningens kusine Margaret Rhodes til den britiske rikskringkastingen BBC denne uken.

Storbritannia er et konstitusjonelt monarki, på linje med de skandinaviske landene, og dronningen har ingen formell politisk makt. Men hun har ifølge den uskrevne britiske grunnloven rett og plikt til «å bli rådspurt, oppmuntre eller advare» sin regjering.

Den britiske monarken symboliserer også selve statsapparatet. Når britene mottar post fra en statlig institusjon, er konvolutten merket «On Her Majesty’s Service» – «På oppdrag fra Hennes Majestet».

JUBILANT: Britenes statsoverhode dronning Elizabeth II fyller 80 år fredag, men har ikke signalisert at hun ønsker å abdisere. Dronningen tyvstartet feiringen av sin åremålsdag onsdag, da hun inviterte 99 briter som hadde fødselsdag samme dag, til lunsj på Buckingham Palace. FOTO: SCANPIX