FRANK M. ROSSAVIK

Brussel

Tross store anstrengelser fra USA, EU, Kypros' tidligere koloniherre Storbritannia og ikke minst FNs generalsekretær Kofi Annan; det vil seg liksom ikke helt.

Ikke nesten en gang, later det til. En meningsmåling offentliggjort i går viser at 59 prosent av greskkypriotene — to tredeler av de 600.000 stemmeberettigete - vil si nei til FN-avtalen om samling av Kypros etter 30 års deling. 17 prosent vil si ja, 29 prosent er i tvil.

Det er en fremgang for ja-siden. For en uke siden sa 71 prosent nei. Men folkeavstemningene i nord og sør holdes førstkommende lørdag - så det er ikke mye tid å omvende folk på. Særlig ikke når de fremste greskkypriotiske lederne, president Tassas Papadopoulos inkludert, sier nei til avtalen.

Da hjelper det lite at ja-flertallet virker solid nok blant tyrkiskkypriotene i nord.

Papadopoulos prøvde i går å mildne det hele litt da han gikk ut i mediene for å understreke at «tyrkiskkypriotene må ikke misforstå. Fredelig sameksistens forblir vårt grunnleggende mål».

Det er betingelsene for delingen presidenten og så mange av hans landsmenn i sør misliker. Greskkypriotene frykter blant annet at tyrkiskkypriotene vil nekte å gi tilbake landområder FN-avtalen foreskriver at de skal gi, før de to delene av Kypros starter sitt nye liv som konføderasjon. FNs generalsekretær Kofi Annan lovet i går å gjøre visse sene presiseringer eller endringer av avtalen for å imøtekomme denne og andre innvendinger.

Valgkampen går heftig for seg. Søndag brukte en gresk-ortodoks biskop messen til å fortelle menigheten at de som stemte ja til fredsplanen ikke kan regne med å arve Guds rike. De vil med andre ord havne et sted med temperaturer over dem Kypros kan by på, selv i hetebølger.

Men det går slett ikke bare i den duren. Mange kyprioter, særlig i sør, vil gjerne bestemme selv og irriterer seg over å ha et helt verdenssamfunn hengende over seg med pekefingeren.

USA vil ha en samling for på den måten å hjelpe sin allierte Tyrkia inn i EU. FN vil bli kvitt et 30 år gammelt problem. EU vil gjerne slippe å ta inn et halvt land medlem - og dermed få grenser til den andre halvdelen som ikke engang er anerkjent som selvstendig stat.

Derfor ville EU-kommisjonens utvidelseskommissær Günter Verheugen gjerne uttale seg via greskkypriotiske tv-skjermer. Det ble han nektet av tv-selskapene, som sier de vil hindre utenlandsk innblanding i nasjonal debatt.

Verheugens pressetalsmann Jean-Christophe Filori beskrev i går avgjørelsen som «merkelig»:

— Vår intensjon var slett ikke å påvirke på noen måte, eller å drive kampanje. Vi ville bare forklare, forklarte Filori.

I går gikk Kypros' EU-koordinator Takis Hadjidemetriou av i protest mot de greskkypriotiske ledernes nei. Det er andre gang i løpet av en uke at en høytstående embetsmann går av på den greskkypriotiske delen av øyne.