Menneskerettsgrupper krever endringer i Turkmenistan etter valget søndag, men lite tyder på at landet vil bli mer demokratisk med en ny leder.

Landets eneveldige president Saparmurat Nijazov døde av hjerteinfarkt i desember etter å ha styrt landet sammenhengende i 21 år, både før og etter Sovjetunionens sammenbrudd. Det regnes som sikkert at 49 år gamle Kurbangulij Berdymukhamedov, som var en nær alliert av Nijazov, kommer til å vinne valget søndag.

Verken blant analytikere eller landets befolkning er det håp om store omveltninger etter valget, som etter alt å dømme vil bli alt annet enn fritt og demokratisk.

– Vi kan ikke fortsette å leve som dette – helt isolert fra resten av verden! Vi er en del av den, vi ønsker å leve i den, sier 30 år gamle Selbi.

– Ingenting kommer til å endre seg over natten. Det er vanskelig å endre det Nijazov gjorde på 20 år, men det bør gjøres, sier hun.

Heller ikke Nurmukhammed Khanamov, som er eksilleder for Turkmenistans republikanske parti, tror på endringer.

– Dersom Berdymukhamedov virkelig hadde ønsket å reformere systemet, kunne han begynt å gjøre det allerede. Han har makt til det, sier han.

– Ikke reelt valg

Den nye presidenten må tillate ytringsfrihet og gjøre slutt på vilkårlige arrestasjoner, tortur og urettferdige rettssaker, krever Amnesty International.

Human Rights Watch (HRW) sier ingen av de fem kandidatene er noe alternativ til Berdymukhamedov.

– Institusjoner som vil ha noe med Turkmenistans nye ledelse å gjøre, bør ikke la tvilen komme den til gode, selv om Nijazov er borte, sier gruppens Europa— og Sentral-Asia-direktør Holly Carter.

På Reportere uten grensers årlige indeks over pressefrihet hadde Turkmenistan i 2006 bare Nord-Korea bak seg.

Enkelte analytikere er likevel litt mer optimistiske.

– Nijazovs etterfølger kan ikke opprettholde den samme kontrollen. Noe liberalisering vil måtte skje, sier den politiske analytikeren Eduard Poletajev i nabolandet Kasakhstan.

Gasstormakt

Turkmenistan har enorme gassreserver, men det meste av gassen forsvinner i dag til Russland på grunn av billige langtidskontrakter. Landets nye leder vil måtte tiltrekke seg massive utenlandsinvesteringer dersom landet skal kunne eksportere sine ressurser til andre land enn Russland.

Turkmenistan er regionens viktigste eksportør av gass, og landet har forpliktet seg til å levere gass til russiske Gazprom for en pris som er en femdel av europeiske priser.

Lobbyister vil etter valget forsøke å få landets nye president til å bestemme seg for om han vil fortsette å eksportere all gassen til Russland, eller om han vil bygge en ny gassrørledning til Kina eller Europa, skriver Reuters i en analyse.

Lojal etterfølger

Kurbangulij Berdymukhamedov, som etter alt å dømme vinner valget, gjorde i ti år tjeneste for Nijazov i ulike posisjoner i regimet, og den tannlegeutdannede 49-åringen overlevde alle utrenskningene til sin tidligere sjef.

Berdymukhamedov har varslet at han kommer til å styre landet etter Nijazovs modell, men at han vil gjennomføre enkelte reformer, blant annet innen helse-, forsknings- og utdanningssektorene.

– Han er bare en dukke. Det finnes flere grå kardinaler som virkelig styrer showet. De har allerede begynt å krangle seg imellom. For øyeblikket ser det ut til at de er enige bare fordi de må rettferdiggjøre sin makt, sier den turkmenske opposisjonspolitikeren Khudajberdij Orazov, som bor i eksil i Sverige.