Litauerne minnes 13. januar 1991 som både tragedie og triumf. 13 ubevæpnede sivile ble drept, overkjørt av panservogner eller meid ned av skarpe skudd mens de forsvarte TV-senteret med livet som innsats. Samtidig ble 13. januar avgjørende for frihetskampen.

På dagen kalte president Valdas Adamkus det som skjedde for en historisk seier. Han takket Litauens borgere for hengivenheten de viste for friheten og for fedrelandet.

Adamkus— tale til nasjonalforsamlingen var en av mange arrangementer til minne om massakren. Utenfor nasjonalforsamlingen tente store og små lys i alle størrelser og fasonger, som de gjorde etter massakren for ti år siden.

Kanskje var det litauernes lystenning etter januarmassakren som via TV inspirerte nordmenn til å tenne lys utenfor Slottet da budskapet kom om kong Olavs bortgang bare få dager etterpå.Barn tenner lys utenfor nasjonalforsamlingen i Vilnius, ved restene av barrikader som ble reist etter at sovjetstyrker hadde angrepet TV-senteret og meid ned 13 sivile natt til 13. januar 1991. Disse jentene var knapt født da litauerne kjempet for å bli fri fra Sovjetunionen. (Foto: AP/SCANPIX)En eldre kvinne og to små barn tenner lys på kirkegården der ofrene fra det militære angrepet på TV-senteret i Vilnius i Litauen natt til 13. januar 1991, hviler. Lørdag markerte litauerne at det er ti år siden. (Foto: AP/SCANPIX) NTB