Et tverrpolitiske flertall i nasjonalforsamlingen godkjente i går en rapport som retter krass kritikk mot presidenten og anklager ham for å sette Litauens nasjonale sikkerhet i fare.

Men til tross for det stadig hardere presset nekter presidenten å gå av.

I en fjernsynstale til det litauiske folk i går kveld utelukket Paksas at han vil si fra seg vervet som statssjef. Den 47 år gamle ingeniøren og tidligere stuntpiloten ble overraskende valgt til president i Litauen i januar i år.

"Søker ikke sannheten"

— De som forfølger meg, er ikke ute etter sannheten, men ønsker å knekke meg moralsk og ødelegge meg politisk. Jeg understreker igjen at jeg verken i handling eller dekreter har brutt grunnloven eller min embetsed, het det i en erklæring fra Paksas i går.

Tidligere president Vytautas Landsbergis, som ble folkehelt i Litauen etter å ha ledet kampen for frigjøring fra Sovjetunionen, sier at Paksas "enten er gal eller en nikkedukke". Han tror presidenten arbeider for "dunkle" politiske eller økonomiske krefter i Russland.

Statsminister Algirdas Brazauskas sitter etter mange litaueres meningen med nøkkelen til presidentens skjebne. Brazauskas har bedt presidenten om å trekke seg frivillig.