— Min klient motsetter seg ethvert fengslingsgrunnlag, og også enhver form for restriksjoner, opplyste hans forsvarer, advokat Gunnar Falk.

Selv sa 35-åringen ikke et ord, mens de vel 70-80 fremmøtte pressefolkene var inne i salen. Det eneste pressen fikk se av mistenkte, var en tynn menneskeskikkelse i blå joggebukse, med et gedigent gult pledd over seg.

Byrettsdommeren ba partene la være å bruke mistenktes navn så lenge journalistene var inne i rettssalen.

Lukket dørene

— Jeg regner med at det kommer en begjæring om lukkede dører, sa han, og like etter kom begjæringen fra påtalemyndigheten. Deretter ble pressefolkene kastet på dør.

35-åringen er mistenkt for "med skjellig grunn" å ha tatt livet av utenriksminister Anna Lindh. Dette er den laveste graden for mistanke etter svensk straffeprosess.

Hvis 35-åringen blir fengslet på dette grunnlaget må påtalemyndigheten i løpet av en uke komme tilbake til domstolen med mer bevis mot 35-åringen, dersom fengslingen skal forlenges.

Kan ankes

Begjæringen ble innlevert til Stockholm tingrett fredag formiddag, samtidig som gjester fra en rekke land samlet seg i Stockholm til minnehøytidelighet for Lindh. Dersom tingretten beslutter å fengsle mannen fredag ettermiddag/kveld kan avgjørelsen ankes til en høyere rettsinstans.

Men tingretten kan også komme fram til at bevismengden er for svak og løslate ham direkte. Etterforskningsledelsen har de to siste dagene lagt fullstendig lokk på all informasjon om utviklingen i saken.

Det eneste som er kjent er at de torsdag ettermiddag mottok svarene på DNA-analysene i saken. Samme kveld foretok de et nytt avhør av 35-åringen.

GIR FORSVAREREN MUNNKURV: Etterforskningsleder Leif Jennekvist orienterte i går forsvarsadvokat Gunnar Falk om DNA-resultatet, men ga ham samtidig munnkurv overfor pressen. Til venstre leder for Stockholmspolitiet, Carin Gothblad.