Selv om møtene på luksushotellet på Mallorca mellom Yasser Arafat og den israelske utenriksministeren, Shimon Peres, ikke på overflaten flyttet noe som helst, var det likevel betydningsfullt. Ikke bare fordi kontakten var den første på nesten en måned — Peres og Arafat møttes sist 26. september i Gaza - men mer fordi det kan bli begynnelsen til politiske endringer i Israel.

Utspill på vei

Shimon Peres og hans nærmeste politiske rådgiver, Avi Gil, er i ferd med å utarbeide et nytt forhandlingsutspill, som har til formål å få fredsprosessen tilbake fra det sidesporet den har befunnet seg på siden 28. september i fjor, da den såkalte al-Aksa-intifada brøt ut. Avi Gil har flere ganger den senere tid antydet at målstreken snart er nådd i regjeringssammenheng. Kilder i den israelske delegasjonen sier at utspillet vil inneholde en total israelsk tilbaketrekning fra Gazastripen og nedleggelse av de jødiske bosettingene der. Omkring 7000 nybyggere lever i tre bosettingsenklaver, som under hele intifadaen har vært mål for palestinske angrep med derav følgende israelsk motterror.

Peres bekreftet i går at han har et utspill på vei, som han kalle «Arbeiderpartiets plan overfor Likuds plan». Den uttalelsen antyder at Arbeiderpartiet er på vei ut av den israelske koalisjonsregjeringen under ledelse av Likud-lederen, Ariel Sharon.

Sharon har sagt at han er motstander av nedleggelse av jødiske bosettinger, uansett hvor de er plassert, og at han personlig vil lede eventuelle nye forhandlinger - en klar advarsel til Peres om ikke å gå for langt i sine samtaler med Arafat i Spania. Men Sharon har også sagt at et resultat av nye forhandlinger vil innebære «smertelige innrømmelser».

Begynnelse eller kaos?

Saeb Erekat, den palestinske sjefforhandler som var med på Mallorca, førte samtaler med israelske embedsmenn, men avviste å kalle det «forhandlinger». Det er ikke sannsynlig at palestinerne vil akseptere israelsk tilbaketrekning kun fra bosettingene i Gaza - i de feilslagne forhandlinger sist sommer, da Ehud Barak var Israels statsminister, og som førte frem til den nåværende oppstand, ble det seriøst drøftet å bevare enkelte israelske bosettelser tett på «den grønne linje», grensen mellom selve Israel og de okkuperte områdene, til gjengjeld for at Israel avstår fra områder nær Gaza og i Negev-ørkenen.

De øvrige bosettelser, som ligger spredt ut over hele det «bibelske Israel», skulle rømmes. Møtet i Spania, som var arrangert av oljefirmaet Repsol som et økonomisk seminar om Middelhavsregionen, kan på denne måten bli en begynnelse - eller det kan som Yasser Arafat sa ved en improvisert pressekonferanse, ende uten resultat, og «så må vi imøtese kaos i hele den muslimske, kristne og jødiske verden».

Møtets æresgjest, Egypts president, Hosni Mubarak, måtte som vanlig finne seg i at Arafat stjal hele showet. I sin åpningstale sa han at kampen mot terrorisme skal fortsette og at det må medføre et «opphør av israelsk og palestinsk vold, som oppildner opinionen i den muslimske verden».

Jyllands-Posten/Bergens Tidende