Rufsete, selvstendig

_HUND: STEPPI (3)

EIERE: ANNIKA BONSTEDT OG OVE KALLESTAD, BERGEN_

Midt inne i Bergen Racketsenter, i hundeglam og pelsodør, står en langhåret mann og snakker i mobilen. Litt under knehøyde står en annen langhåret skapning og drar i båndet. Kanskje Steppi synes det er nok kåring og kamming nå. Det får holde at han ble champion i klassen og nest beste hannhund blant de tibetanske terrierne.

– Egentlig er det ikke en terrier, men en gjeterhund fra fjellene i Tibet. Det er ikke så mange av dem i Bergen, så vi drar gjerne på tur sammen, forklarer Steppis svenske matmor, Annika Bonstedt.

Hun og mannen valgte denne rasen fordi den er både veldig nær og veldig selvstendig. De liker også at den er litt rufsete.

– Det er vel litt slik at man velger en type hund som passer med en selv, mener det langhårede paret.

Gyllen, leken

_HUND: MOLLY (7 MND)

EIERE: INGVILD HAUGE OG DATTER MARI HAMMERSLAND, BERGEN_

Hun er ennå bare en valp. Derfor er utstillingsdebutant Molly kun med på prøvetur, helt uten sløyfer og championtitler. Men hun klarte seg ganske bra i ringen.

Pelsen ligner ganske mye på hårfargen til matmor og hennes datter.

– He, he, jo jeg liker det gylne. Har mest sans for hunder man kan se øynene på. Hos svarte hunder er det vanskelig, sier Ingvild Hauge.

Familien valgte Irish Softcoated Wheaten Terrier, fordi den er gunstig for allergikere.

– På grunn av astma— og allergiplager må vi nå omplassere vår Golden Retriver. Molly røyter ikke. Dessuten er dette en sosial og leken hund. Rasen regnes som den «mildeste» blant terrierne, forklarer Hauge.

Kvikk, lærevillig

_HUND: ZHINO (3 1/2)

EIER: ROLF HANSEN, RANDABERG_

De står og skuer utover forsamlingen. Høyreiste begge to. Synes å ha oversikten og roen. Er det en indre tilfredshet vi sporer?

– Han ble nettopp best i rasen, forteller Rolf Hansen og klapper sin belgiske fårehund.

Rolf og konen Anne Karin har drevet kennel i Randaberg siden midten av 80-tallet. Først begynte de med Border Collie, så kom belgieren.

– Vi ville ha en rase som både er lydig og en god brukshund. Belgisk fårehund er kvikk og veldig lærevillig.

– Er det noen likhetstrekk mellom hund og eier?

– De er jo begge ganske høye, sier konen.

– Best i rasen, flirer Rolf Hansen.

Artig, barnevennlig

HUND: PHOEBE (2)

EIER: ANNE KARI WOLD, BERGEN

– Mormor, er det vår tur snart?

Anne Karin Wold har med seg familiemedlemmer i flere generasjoner på utstilling. Men det er Phoebe, oppkalt etter «Venner for livet»-stjernen, som skal stilles ut.

– Jeg har holdt på med Old English Sheepdog i 26 år nå, og det er først og fremst mitt prosjekt. Det blir en del kamming, sier matmor.

Grå genser og glatte bukser er praktisk når man har en hund med så mye hår. At antrekket matcher pelsen er også en fordel når man skal sprade sammen i ringen, mener hun.

– Hvorfor denne rasen?

– Eh, jeg vet ikke om du bør skrive det i avisen, men det var altså fordi Vibeke Sæther hadde den på barne-TV. Det er en artig og barnevennlig rase. Om den har likhetstrekk med meg, må du spørre andre om.

Så er spørsmålet: Ligner du på ditt dyr? Send inn bilde av deg selv og ditt dyr til webmaster@bt.no!