Den omstridte utenriksministeren tok til orde for en grundig gjennomgang av forholdet til Norge på et israelsk regjeringsmøte torsdag, skriver den israelske avisen Haaretz.

En konsekvens av en slik gjennomgang bør være at de norske medlemmene av observatørstyrken TIPH i Hebron blir kastet ut, mener han.

Lieberman fortalte torsdag at møtet med utenriksminister Jonas Gahr Støre i New York onsdag i forrige uke var det vanskeligste han deltok på «fordi nordmennene har en svært fiendtlig holdning til oss».

– Det kan være på tide å revurdere vår holdning til det som er viktig for dem, som for eksempel observatørene de har i Hebron. Vi bør også vurdere vårt samarbeid med Giverlandsgruppen for palestinerne som Norge leder, sa Lieberman.

Norsk engasjement

TIPH (Temporary International Presence in Hebron) fikk i oppdrag å overvåke byen Hebron på Vestbredden i 1994 som følge av en avtale mellom Israel og Den palestinske selvstyremyndigheten (PA).

Foranledningen til avtalen var massakren på 29 muslimer i Ibrahim-moskeen i Hebron, som ble utført av den ekstremistiske jødiske bosetteren Baruch Goldstein samme år.

Mange nordmenn har siden den gang tjenestegjort i TIPH-styrkene, som Norge i praksis leder, selv om også svensker, dansker, tyrkere og sveitser deltar.

Uttrykte misnøye

Møtet mellom Lieberman og Støre onsdag i forrige uke var ifølge israelske tjenestemenn anstrengt, men høflig.

Den israelske utenriksministeren skal ha luftet sin misnøye med en rekke saker, blant annet at Norge fortsatt pleier kontakt med Hamas og kritikken av de ulovlige israelske bosetningene på den okkuperte Vestbredden.

Han ga også uttrykk for misnøye over at oljefondet har kastet det israelske selskapet Elbit Systems ut av porteføljen sin og årets Knut Hamsun-markering.

Det norske utenriksdepartementet betegnet møtet som konstruktivt, men vil ikke gå inn på detaljene i samtalene.

Hva synes du om det israelske utfallet? Si din mening her.