– Det er en alvorlig mulighet for at Avigdor Liebermann tar over utenriksdepartementet, sa en tjenestemann i Netanyahus parti Likud til nyhetsbyrået AFP onsdag. Men han la til at ingenting er bestemt ennå.

Krever ministerpost

Liebermanns parti Yisrael Beiteinu ble det tredje største partiet i nasjonalforsamlingen med 15 mandater etter å ha gjort et godt valg 10. februar.

Partiet ventes å bli det nest største i koalisjonsregjeringen som Netanyahu har fått i oppdrag å danne. Derfor krever partiet minst en tung ministerpost som utenriksdepartementet, finansdepartementet eller forsvarsdepartementet.

Ikke forsvarsminister

Netanyahu har allerede avvist å gjøre ham til forsvarsminister på grunn av hans manglende erfaring, og finansdepartementet kunne bli et problem på grunn av en pågående korrupsjonsetterforskning av ham.

Liebermann har bygd sitt renommé på beinharde uttalelser som har ført til at han blir omtalt som både rasist og fascist av sine motstandere, men er en helt for sine tilhengere.

Tøffere linje

I de siste årene har han blant annet krevd at israelskarabiske parlamentarikere henrettes for kontakter med Hamas. Han har også krevd at Gazastripen håndteres slik russerne håndterte Tsjetsjenia, og at Hamas bekjempes slik USA bekjempet Japan under annen verdenskrig.

Liebermann, som bor i en bosetting på den okkuperte Vestbredden, mener at Israel skal beholde alle de viktigste bo-settingene mot at palestinske områder i Israel overføres til en eventuell palestinsk stat.

UTENRIKSMINISTER? Avigdor Liebermann ved klagemuren.
AMMAR AWAD