Både opprørsstyrkene og regimet avviser at det er forhandlinger i gang på Djerba i Tunisia, men fremgangen var åpenbart så god at FNs spesialutsending for Libya, Jordans tidligere utenriksminister Abdel al-Khatib, kom for å delta.

Khatib reiste tirsdag fra Tunisia etter å ha holdt samtaler med representanter for regjeringen og opprørerne i Libya. Hanunderstreket under oppholdet i Tunisia at hans samtaler i hovedstaden Tunis ikke var ledd i noen form for offisielle forhandlinger

Forvirring

Han opplyste ikke om han møtte opprørernes og regjeringens representanter samlet eller hver for seg. Khatibs besøk i Tunisia var ikke varslet på forhånd, og dette bidro til forvirring om hva som egentlig skjer i arbeidet med å få slutt på konflikten i Libya.

Både utenriksministeren, helseministeren og sosialministeren til Gaddafi er på plass i Tunisia. Det er ikke klart hvem som er med på opprørssiden, men på flyplassen står to militærhelikoptre fra Qatar som kom til Djerba fra Benghazi.

Ifølge kilder som kjenner til samtalene, er også utsendinger fra Sør-Afrikas president Jacob Zuma og fra Venezuela til stede. Dessuten er Russlands statsminister Vladimir Putins personlig Libya-utsending Mikhail Margelov kommet til Djerba.

— Avgjørende fase

Opprørernes talsmann i Paris, Mansur Saif al-Nasr sa tirsdag at krigen er inne i en avgjørende fase, og at erobringen av Zawiyah i helgen åpner veien til Tripoli.

— Snart frigjør vi hele det sørlige Libya. Vi håper vi kan feire den endelige seieren når ramadan er slutt, sier han.

Zawiyah er en viktig oljehavn på middelhavskysten bare en halv times kjøretur vest for Tripoli langs hovedveien til Tunisia. Det eneste oljeraffineriet Gaddafi-regimet fortsatt hadde kontrollen over, ligger i Zawiyah.

Opprørerne hevdet mandag at de hadde kontroll over mesteparten av byen, men Gaddafis styrker fortsatte å bombe den med minst seks Grad-raketter som utløste en artilleriduell med mange dødsofre som resultat.

To andre byer, Surman 60 kilometer vest for Tripoli, og Garyan, 50 kilometer sør for hovedstaden på hovedveien sørover, skal også ha blitt erobret i helgen. I så fall er forsyningslinjene brutt, byen omringet og Gaddafi stadig mer isolert i Tripoli.

Avslappet i Tripoli

Selv om flere måneders stillestående stillingskrig synes å ha tatt slutt med helgens offensiv, toner regimet ned utviklingen, og i Tripoli er det få tegn til nederlagsstemning.

Talsmenn for regimet lovte å ta tilbake områder som måtte være tapt, og benektet uansett at opprørerne hadde tatt Zawiyah, Sorman og Garyan.

I byens gater og torg hersket det mandag kveld en avslappet og til og med løssluppen stemning med familier på kveldstur og utekafeer fulle av gjester som drakk te og nøt sine vannpiper.

Det var ingen tegn til panikkflukt fra byen eller hamstring av nødvendige varer, og mange av Gaddafis tilhengere var kamplystne.

Læreren Makhjoub Muftah, som bærer våpen og har meldt seg frivillig til å forsvare byen, sa at opprørerne bare skulle komme, så ville de bli drept alle sammen.

Våpen på lager

Etter fem måneders krig tyder alt på at regimet også fortsatt har betydelige mengder våpen igjen, til tross for den intense bombingen til NATO.

Etter tre måneders krig i mai/juni ble det opplyst at NATO bare hadde ødelagt 98 av de over 2.000 stridsvognene som Gaddafi hadde til rådighet, og det samme gjelder for andre militære mål som artilleri og pansrede kjøretøyer.

Det var også først søndag at regimet avfyrte den første av scudrakettene de har gjemt unna. Raketten falt ned i ørkenen og gjorde ingen skade.

Skulle opprørsstyrkene prøve å ta seg fram mot Tripoli, ville de følgelig bli møtt av langt bedre utstyrte regjeringsstyrker og Gaddafi-vennlige militser.