Britiske myndigheter bekreftet sent onsdag kveld at Libyas utenriksminister har flyktet fra landet, og at han har ankommet Storbritannia, melder Aftenposten.

— Han er ikke lenger villig til å representere regimet, sier myndighetskilder i London, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Oppfordrer andre til å hoppe av

Myndighetene sendte i 23-tiden onsdag kveld ut følgende melding:

— Vi kan bekrefte at Moussa Koussa ankom Farnborough-flyplassen fra Tunisia. Han kom hit frivillig. Han har fortalt oss at han trekker seg fra sin stilling. Vi diskuterer nå dette med ham og vil komme med flere detaljer etter hvert.

— Moussa Koussa er en av de fremste personene i Gadafis regjering, og hans rolle var å representere regimet internasjonalt – noe han ikke lenger er villig til å gjøre. Vi oppfordrer folk i Gadafis krets til å forlate ham og omfavne en bedre fremtid for Libya som tillater politisk endring og reelle reformer som samsvarer med hva det libyske folk ønsker.

«Ulykkelig»

Nyhetsbyrået Reuters sier at kilder i det libyske regjeringsapparatet hevder at Koussa hoppet av fordi Gadafi har angrepet sivile borgere.

— Han var ikke lykkelig i det hele tatt. Han støttet ikke myndighetenes angrep på sivile, sier Noman Benotman, en analytiker ved den London-baserte tankesmien Quilliam og en venn av Koussa, til Reuters.

Utenriksministeren skal ha fløyet fra Tunisia til London tidligere i dag, ifølge det tunisiske nyhetsbyrået TAP.

«Sludder»

Ryktene begynte tidlig onsdag kveld å svirre på Twitter og andre sosiale medier, og flere nyhetskilder hevdet at han hadde hoppet av og reist til den britiske hovedstaden for å søke politisk asyl.

Koussa skal i flere dager ha snakket med britiske og amerikanske myndigheter for å finne ut hva han skulle gjøre, ifølge flere nyhetsmedier.

Dette ble raskt benektet av libyske myndigheter, som hevdet at han var på vei til London for «diplomatiske samtaler».

Libyas viseutenriksminister sier, ifølge Sky News, at nyheten om at Koussa skal ha hoppet av er det rene «sludder».

Tema på toppmøtet

Koussa har lenge vært en av Gadafis nærmeste medarbeidere. Han skal ha vært en sentral person i den diplomatiske helomvendingen Libya har gjennomført det siste tiåret, der regimet har ødelagt sine kjemiske våpen og blitt tatt inn i varmen igjen av flere vestlige land.

Det vil derfor bli ansett som et hardt slag for Gadafi at utenriksministeren hans har sluttet og flyktet fra landet.

Koussa var tidligere Libyas ambassadør til Storbritannia, og kjenner derfor London godt.

Under det politiske toppmøtet i London på tirsdag skal ryktene allerede ha begynt å gå, ifølge nettstedet Malta Today. Flere av utenriksministerene som var på møtet skal ha snakket høyllydt om Koussa og etterlyst informasjon om hva han gjorde i Tunisia.