Italias reformminister, som beskyldes for å ha framprovosert demonstrasjonene, ga lørdag etter for presset og meldte at han går av.

Protestmarsjen mot det italienske konsulatet i Benghazi, Libyas nest største by, er det blodigste sammenstøtet til nå i striden om Muhammed-karikaturene. Politiet kastet tåregassgranater og skjøt med skarpt mot demonstranter som fredag kveld forsøkte å trenge inn i bygningen og sette den i brann.

– Antallet drepte er ikke offisielt eller endelig fordi sammenstøtene ennå ikke er over. Det er vanskelig å si hvor mange som er drept, men det er helt sikkert rundt ti døde, sier Italias ambassadør i Tripoli, Francesco Trupiano.

Andre kilder mener tallet på drepte er langt høyere, mellom 15 og 25, og forteller at svært mange sårede er blitt lagt inn på sykehus i byen.

Libyas sikkerhetsminister ble lørdag suspendert fra stillingen sin, samtidig som det ble igangsatt en gransking av hva som skjedde under demonstrasjonene i byen.

– Framprovosert

Gaddafi-stiftelen, med sønnen til Libyas leder Muammar Gaddafi i spissen, sier Italia må ta på seg ansvaret for de blodige sammenstøtene. Italias reformminister Roberto Calderoli har med sin «provoserende og totalt uakseptable oppførsel» framprovosert slike reaksjoner, sier stiftelsen i en uttalelse lørdag.

Forholdet mellom Libya og Italia kan bli svekket dersom regjeringen ikke fjerner «denne rasistiske og hatefulle ministeren», heter det i uttalelsen.

Ga etter for press

De siste ukene har Italias reformminister Roberto Calderoli flere ganger kritisert islam. Han har også stått fram med en T-skjorte med Muhammed-karikatur på italiensk fjernsyn, og omtaler innvandrere fra muslimske land som «Ali Babaer».

Statsminister Silvio Berlusconi har bedt Calderoli gå av på grunn av sin oppførsel. Det samme har resten av regjeringen, sa utenriksminister Gianfranco Fini lørdag.

Den omstridte reformministeren kommer fra partiet Lega Nord, og det er bare hans partiformann Umberto Bossi som kan beordre ham til å gå av. Lørdag ga han likevel etter for presset, og meldte at han går av som reformminister, meldte det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Angrep konsulatet

Det er første gang at karikaturene, som først ble trykket i danske Jyllands-Posten, har ført til angrep på et italiensk mål i et muslimsk land.

Noen hundre demonstranter tok seg fram til det italienske konsulatet, som er det eneste vestlige i byen, fredag ettermiddag. Demonstrantene brøt seg gjennom politisperringene rundt konsulatet og satte fyr på fire biler, blant dem bilen til generalkonsul Giovanni Pirello. Folkemengden knuste flere vinduer i konsulatet og forsøkte å kaste bensin inn i bygningen, men klarte ikke å åpne porten til konsulatet.

Politiet grep inn og klarte å evakuere de ansatte i konsulatet uten at noen av dem ble skadd, før demonstrantene igjen vendte tilbake og klarte å sette fyr på bygningen. Libysk fjernsyn viste bilder av politistyrker som skjøt mot folkemengden.

BLODIG: Ti mennesker ble drept under sammenstøtene utenfor konsulatet.
SCANPIX