— Vi kunngjør til verden at Gaddafi er drept av revolusjonens styrker. Dette er et historisk øyeblikk, det er slutten på tyranni og diktatur. Gaddafi har møtt sin skjebne, uttalte Abdel Hafez Ghoga, talsmann for Det libyske overgangsrådet torsdag.

NTC oppga først at Gaddafi var pågrepet og alvorlig såret, men senere opplyste flere representanter for overgangsmyndighetene at den tidligere lederen var drept.

Opplysningene er foreløpig ikke uavhengig bekreftet.

Blodige bilder

Bilder som skal vise Muammar Gaddafi etter pågripelsen, enten såret eller drept, er vist på flere TV-stasjoner og lagt ut på internett.

Det ene bildet er tatt med mobiltelefonkamera og viser tilsynelatende en såret Gaddafi dekket av blod under pågripelsen i Sirte.

Senere dukket det opp en video som tilsynelatende viser Gaddafis lik som blir dratt rundt i en gate.

Libyere i en rekke byer stormet torsdag ut i gatene for å feire nyheten om at Gaddafi var pågrepet. På fjernsyn ble det vist bilder av soldater som rev i stykker portretter av Gaddafi og skjøt seierssalver i lufta.

- Ikke skyt!

Gaddafi ble funnet idet han forsøkte å flykte fra byen i bil, ifølge nyhetskanalen Al Jazeera. Ifølge NTC ble Gaddafis bilkolonne rammet av et NATO-angrep.

NATO bekrefter at et av deres fly angrep to militærkjøretøy nær Sirte, men at de ikke vet hvorvidt Gaddafi var i et av disse.

En kilde i NTCs styrker sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at Gaddafi gjemte seg i ei hule da han ble pågrepet. Han skal ha ropt «Ikke skyt, ikke skyt!».

NTCs væpnede styrker kunngjorde tidligere torsdag at de hadde nedkjempet de siste restene av motstand i Sirte, som har vært en av de siste byene hvor Gaddafi har klart å holde på kontrollen.

Tidligere forsvarsminister i Gaddafis regjering, Abu Bakr Yunis, skal også ha blitt drept i kampene torsdag.

Fikk NATO-hjelp

Inspirert av folkeopprør i nabolandene Egypt og Tunisia reiste også Libyas befolkning seg i februar mot Gaddafis 42-årige styre.

Men opprørerne klarte ikke å fjerne Gaddafi på egen hånd, og det oppsto en stillingskrig mellom opprørsstyrker og styrker som var lojale mot landets leder i flere byer.

Allerede i mars fikk imidlertid revolusjonsstyrkene hjelp fra Vesten. NATO besluttet å gå inn med bombefly for å beskytte sivile, og det er liten tvil om at dette bidraget bidro til å vippe borgerkrigen i opprørernes favør.

Tidligere i høst falt hovedstaden Tripoli, noe som førte til en intens jakt på Gaddafi og hans nærmeste støttespillere. Torsdag var spillet over for Gaddafi etter langvarige og harde kamper i hans fødeby Sirte.

- Må levere

At Gaddafi er satt ut av spill, er symbolsk viktig, og det var logisk at han ble tatt i Sirte, ifølge Libya-kjenner Målfrid Braut-Hegghammer, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Hun sier det nå vil bli rettet et mer intenst søkelys på dem som har overtatt makten i landet.

Rådgiver Helge Lurås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) deler oppfatningen om at det nå vil bli sterkere fokus på maktkampen i overgangsrådet.

— Vi må være forberedt på at de interne splittelsene kan bli tydeligere når de nå ikke lenger har en felles fiende som kanskje har holdt dem sammen hittil, sier han.

Lurås håper det nå vil bli lagt mer vekt på både politisk, økonomisk og materiell gjenoppbygging i Libya etter borgerkrigen som har rast siden februar.