Blah har en dyster fortid, heter det på det tyske nyhetsmagasinets nettsider under tittelen «Djevelens general». Han har holdt en lav profil overfor mediene, også etter at han i 2000 ble utnevnt til Taylors visepresident.

Liberierne danset mandag i gatene, etter at Taylor endelig kastet kortene og dro i eksil, meldte internasjonale nyhetsbyråer fra Monrovia. Før han reiste, overlot han makten til sin nestkommanderende Blah under en seremoni i hovedstaden.

Tviler på forsoning

Det er mer enn tvilsomt om den 56 år gamle påtroppende presidenten kan bidra til å gi det borgerkrigsherjede Liberia en bedre fremtid, skriver kommentatoren Manuel Bödiker på nettstedet spiegel.de. Hvordan skal han for eksempel forsone de ulike gruppene som kjemper om makten i det vestafrikanske landet?

— Det kan han overhodet ikke, sier Liberia-eksperten Stephen Ellis ved universitetet i Leiden i Nederland til Der Spiegel. Han mener Blahs navn og karriere er alt for nært knyttet til Charles Taylors, til at den nye presidenten skal kunne skaffe seg den nødvendige tiltro blant de ulike opprørsgruppene i Liberia.

Selv da det så smått begynte å bli klart at Taylor sto overfor en krise, der utfallet var et være eller ikke være for hans regime, valgte Blah å forbli trofast overfor sin herre og mester. I begynnelsen av juni i år, da Taylor oppholdt seg i nabolandet Ghana, skal USA i diskrete diplomatiske former ha oppfordret Blah til å gjøre kupp og gripe makten - men Blah sa nei.

Marsj mot makten

Charles Taylors og Moses Blahs felles marsj mot makten begynte ifølge Der Spiegel i en libysk militærleir, der de to i årene fra 1985 til 1989 ble trent opp av Muammar Gaddafis folk. Gaddafi har senere vært kjent som en nær alliert av Taylor, og Libya har spilt en betydelig rolle i liberiansk politikk.

I 1989 vendte Taylor og Blah tilbake i spissen for en geriljastyrke på 200 mann, som marsjerte inn i Liberia fra Elfenbenskysten. Denne gruppen dannet kjernen i det som skulle bli opprørshæren Liberias Nasjonale Patriotiske Front NPFL, som styrtet president Samuel Doe og hans regime og torturerte Doe til døde for åpent kamera.

Moses Blah ble general i Charles Taylors regjeringshær, og han nøt derfor stor militær så vel som politisk og personlig innflytelse. Det er denne nære tilknytningen til maktapparatet som gjør at opprørsbevegelsen LURD ikke vil ha noe med Blah å gjøre, skriver Der Spiegel.

NY STERK MANN: Liberias avtroppende president Charles Taylor (til venstre) snakker med sin etterfølger og gamle våpenbror Moses Blah under overtakelsesseremonien i Monrovia mandag. Ifølge Der Spiegel bør ikke liberierne vente seg for mye fra sin gamle statssjef. Det tyske nyhetsmagasinet beskriver Blah som «Djevelens general». <p/> FOTO: Juda Ngwenya, SCANPIX/REUTERS