Libby står tiltalt for å ha laget vanskeligheter for etterforskningen, for mened og for å ha gitt uriktig forklaring under den to år lange etterforskningen i forbindelse med offentliggjøringen av navnet på CIA-agent Valery Plame sommeren 2003.

Marerittet for Det hvite hus vil være en rettssak der hovedvekten blir lagt på Bush-administrasjonens mange krumspring for å rettferdiggjøre krigen mot Irak, i månedene fram til invasjonen startet 20. mars 2003.

Nå frykter Det hvite hus og de nærmeste medarbeiderne til president George W. Bush at presidentens viktigste rådgiver Karl Rove også skal bli tiltalt i CIA-lekkasjen. Fremtredende demokrater har rådet Bush til å kvitte seg med Rove, noe presidenten ikke vil høre snakk om.

Saken med de mange dekknavn, som «Plamegate» (etter navnet på CIA-agenten) og «Nigergate» (fordi Plames ektemann gransket mulige irakiske urankjøp i Niger) får nå en rettslig avgjørelse, der hele oppkjøringen til Irak-krigen vil få en sentral plass.

Tung uke for Bush

Tiltalebeslutningen mot Libby sist fredag avsluttet en tung uke for Bush, med bunnoteringer på meningsmålingene, nyheten om at tapstallene i Irak passerte 2.000 drepte amerikanere og det ydmykende nederlaget i kampen om utnevnelse av Harriet Miers til høyesterettsdommer.

Spesialetterforsker Patrick Fitzgerald nøyde seg fredag med å reise tiltale mot Libby, men understreket samtidig at Rove fortsatt er under etterforskning. På advokathold blir det understreket at Fitzgerald om noen uker vil bestemme seg for hva som skal skje med Rove.

Blant de mange fremtredende rådgiverne i Det hvite hus som kan bli bedt om å forklare seg i Plame-saken er visepresident Cheney selv. Det er ikke kjent om advokatene til Libby har vært i kontakt med Fitzgerald for om mulig å finne fram til en ordning.

Libby risikerer opp til 30 års fengsel hvis han blir funnet skyldig. Hans advokater gjorde det torsdag klart at de forbereder et sterkt forsvar for Libby, som var en av hovedarkitektene for en rettferdiggjøring av innmarsjen i Irak.