FRANK M. ROSSAVIK

Torsdag kan Leyla Zana endelig hylles av Europaparlamentet, ni år etter at forsamlingen ga henne Sakharovprisen.

Zana slapp ut av tyrkisk fengsel i sommer, etter å ha sittet inne i ti år. I 1994 ble hun dømt til 15 års fengsel for forbindelser med PKK-geriljaen, som på den tiden kjempet for et uavhengig Kurdistan øst og sørøst i Tyrkia. Hun er selve symbolet på kurdernes mangeårige kamp mot tyrkisk undertrykkelse.

Møtte familien

Menneskerettighetsaktivisten kom til Brussel i går kveld. Først på programmet sto samvær med mannen Mehdi Zana og parets to barn. Mens Leyla Zana har sittet fengslet, har mannen levd i eksil i Sverige. Familien har ikke vært samlet på flere år.

I kveld starter et omfattende politisk møteprogram for Leyla Zana, der Tyrkias mulige EU-medlemskap vil være det store temaet, inntil høytideligheten i Europaparlamentets plenumssal torsdag.

Europaparlamentets Sakharovpris fikk hun altså i 1995. Men hun fikk den norske Raftoprisen allerede året før.

I september skulle Leyla Zana kommet til Norge for å møte Raftostiftelsen og sentrale norske politikere. Men besøket måtte avlyses. Zana fikk ikke de nødvendige utreisepapirene.

Måtte avlyse norgestur

Kariane Westrheim, styremedlem i Raftostiftelsen, sier hun er «100 prosent sikker på» at årsaken var bevisst tyrkisk trenering.

Myndighetene påla Zana å skaffe til veie en rekke dokumenter før hun kunne få pass. Hun rakk det ikke i tide og norgesturen måtte avlyses.

Men nå er alt i orden, og Westrheim regner med at Leyla Zana kan komme til Oslo og Bergen allerede denne måneden, eller senest i november.

— Hun har veldig lyst til å komme. Vi fikk et brev fra henne i september, der hun ba oss foreslå nye datoer. Vi har svart at hun kan bestemme datoen selv. Vi håper vi skal få avklart dette nå mens hun er i Brussel, sier Kariane Westrheim til Bergens Tidende.