Det første vi ser er to ungarske mynder på terrassen. Men det er først når vi kommer inn at vi skjønner at dette er et skikkelig hundehus:

Nede i gangen er en hel vegg dekket av sløyfer og diplomer og andre hundeutstillingspremier. Og det er ikke til å komme fra at det både er lukt og lyd fra de utrolig livlige italienske myndene som spretter fritt omkring.

— Jeg skjønner at folk som ikke er vant til hunder reagerer. Men for oss er dette naturlig. Her er hundene som familiemedlemmer å regne, sier Kristin Engelsen.

Fire av de italienske myndene har løpetid. De holdes på kjøkkenet. De 20 andre løper rundt i stuen, i full fart. De ungarske myndene står som nevnt på terrassen, bortsett fra en som ligger på gjesterommet med valper. Norges første valpekull av ungarske mynder, forteller matmor stolt. Rasen er ny i Norge, og det er hun selv som har importert den. Altoppslukende interesse Da familien flyttet inn i eneboligen hadde de "bare" fire hunder. Det var først da Kristin oppdaget de italienske myndene - en relativt sjelden miniatyrrase - at hundeholdet virkelig tok av. De fleste hundene er av eget oppdrett, men hun har også importert hunder fra alle verdensdeler unntatt Asia.Alle hundene har egne navn, stamtavler og vaksinasjonsattester. Bare ftrutgiftene er på 3500 kroner i måneden. Hun anslår at hun totalt bruker ca. 100.000 kroner i året på ftr, vaksinasjoner, reiser til hundeutstillinger og liknende.

— Det er en veldig dyr hobby. Det er ingen populær rase, så det er få av valpene som blir solgt. Jeg gjør dette fordi jeg liker det. Siden jeg fikk den første italieneren i desember 1994 er jeg bare blitt mer og mer begeistret for rasen. Det er sjeldent flotte hunder. Veldige aktive og akrobatiske, samtidig som de er snille og kjælne, sier Kristin Engelsen.

Hele dagen går med til å ta seg av hundene. Hun har vært hjemmeværende siden yngstesønnen på 18 måneder ble født, men finansierer hundeholdet ved å kjøre ut reklame.- Også får jeg jo hjelp av mannen min. Økonomisk faller mye på ham, medgir hun.- Er han like hundeinteressert som deg?- Nei, sier Kristin og ler en trillende latter. - Han er mest interessert i data. Men han tolererer hundene mine. Og så er han veldig tålmodig! Drømmer om småbruk - Klager ikke naboene på at du har så mange hunder? - Nei. Så legger jeg også vekt på at hundene ikke skal være til sjenanse for andre.- Planlegger du å få enda flere hunder?- Nei da. Vanligvis har jeg rundt tjue hunder. Det synes jeg er passe. At jeg har litt flere nå, skyldes at ungareren har valper.- Hva hvis du blir like oppslukt av ungarske mynder, som du er av italienske? Kristin Engelsen ler igjen.- Da må jeg vel gjøre alvor av drømmen om å bosette meg på et småbruk!

HUNDEGAL: Kristin Engelsens altoppslukende interesse er hunder. Foto: Helge Skodvin