HEIDI AMSINCK

Under valgkampen kunne Blair se trett og anspent ut, men han var synlig lettet da han torsdag stilte opp foran de over 100 britiske og utenlandske journalistene i Downing Street nummer 10. — Jeg tror både partiet og landet vil at vi skal ta fatt på arbeidet nå, sa Blair mens han lot spørsmålet om hvor lenge han har tenkt å bli sittende som statsminister falle ubesvart til jorden.

Travelt

En opplagt Blair var nettopp kommet fra det første kabinettmøtet med sin nye regjering. Tradisjonen tro møtte han pressen i en time, kun avbrutt én gang da en kantinedame tøffet inn med en kopp te.

— Vi har en travel dagsorden med reformer for de kommende månedene, sa Blair.

Tirsdag åpner dronning Elizabeth det britiske parlamentet og ved samme anledning legger regjeringen frem det som, ifølge Blair, blir et radikalt program med forandring. Av skolene, helsevesenet, velferdssamfunnet og asyl- og innvandringssystemet.

Den nyvalgte statsministeren så i går ut til å være fast bestemt på å se fremover. Det har vært en vanskelig uke, hvor flere opprørske Labour-politikere direkte har oppfordret Blair til å gå, fordi han etter deres mening var et problem i valgkampen.

Man skulle ikke tro det var snakk om lederen av et parti som nettopp har vunnet en historisk, tredje valgseier.

— Velgerne slo fast at de ikke ønsket å skifte regjering, sa Blair i går, og mer ville han ikke si om den saken.

Derimot kom han med sin kanskje mest ambisiøse plan i sin tid som statsminister: Å føre respekten tilbake i det britiske samfunn - noe han hevdet mange velgere hadde bedt ham om under valgkampen.

Respekt blir et nøkkelord som kommer til å dominere denne valgperioden.

Britene, sa Blair, er lei av hærverk og graffiti, tenåringer som henger på gatehjørnene, uro i klasserommene, drikking og vold i bysentrene fredag og lørdag kveld og generell antisosial atferd. Den slags vil ikke bli tolerert, lovet han.

Vil ha ja til EU-grunnlov

Og i forhold til Europa, slo Blair fast at Storbritannia ennå ikke er klare økonomisk til å erstatte pundet med euroen. På den andre siden er han klar til å kjempe for et ja til EU-grunnloven når britene skal stemme over den. Datoen for den britiske folkeavstemningen er ennå ikke fastsatt, og mye avhenger av hva Frankrike stemmer 29. mai.

Pressekonferansene i Downing Street kan være anstrengte, noen ganger fiendtlige, men det var en godmodig britisk presse som i går møtte Blair.

Statsministeren tillot seg enda en selvironisk vittighet da en journalist fra den arabiske tv-stasjonen Al Jazeera feilaktig trodde at han var blitt invitert til å stille møtets første spørsmål - det går normalt til Andrew Marr, BBCs politiske redaktør.

— Du smilte så pent til meg at jeg trodde det var meg du mente, sa Al Jazeera-journalisten.

— Jeg smiler til alle, sa Blair. - Noen gang virker det, andre ganger virker det ikke.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende