Den tidligere tyske diplomaten Jürgen Chrobog, hans kone og tre sønner ble bortført på vei mellom havnebyen Aden og byen Shabwa øst i landet onsdag. Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier sa lørdag ettermiddag at han fikk snakke med den tidligere diplomaten Jürgen Chrobog like etter løslatelsen.

– Han er lettet. Førsteinntrykket mitt er at han og familien hans har overlevd uten å få verken fysiske eller psykiske skader, sa Steinmeier.

– De skal ha blitt behandlet bra, men det har vært en stor påkjenning, fremholdt han.

Jemens forsvarsminister ledet selv forhandlingene med gisseltakerne, og familien ble løslatt etter at lederen for gisseltakerne undertegnet en avtale med landets myndigheter. Ifølge en talsmann for Jemens ambassade i Berlin er fire personer pågrepet for bortføringen.

Jürgen Chrobog var ambassadør i Washington fra 1995 til 2001, og var som statssekretær i det tyske utenriksdepartementet selv med på å forhandle fri 14 tyske turister som ble bortført i Sahara i 2003.

Tyske myndigheter uttrykker stor lettelse over utfallet av gisselsituasjonen, og utenriksminister Steinmeier takker spesielt Jemens president Ali Abdullah Saleh for en «pålitelig og aktsom fremgangsmåte».

Mennene som tok Chrobog og familien som gisler, krevde fem brødre fra Abdallah-klanen løslatt fra politiets varetekt i Jemen.

Ifølge diplomatkilder i Jemen skal president Saleh selv møte de løslatte gislene når de etter planen kommer til havnebyen Aden lørdag kveld.