— Vi kan alle føle en midlertidig lettelse, men jeg tror det fortsatt er all grunn til å ta høyreekstremismen, som er på fremmarsj, på alvor. Jeg sier midlertidig lettelse, for vi må være klar over at det er en svært ekstrem politiker vi har med å gjøre. Han har fått betydelig oppslutning, og det er et alvorlig tegn, sier Thorbjørn Jagland til NTB etter at valgdagsmålingen i Frankrike ble kjent søndag kveld.

Proteststemte

Ifølge målingen får Jacques Chirac 82 prosent av stemmene, mens Jean-Marie Le Pen får omtrent 18 prosent. Le Pen selv betegnet resultatet som "et nederlag for Frankrike".

— Jeg mener tvert imot at det er en stor seier for Frankrike at man mobiliserte mot Le Pen, sier Thorbjørn Jagland.

Utenriksminister Jan Petersen (H) mener resultatet er et uttrykk for at franskmennene proteststemte i første valgomgang.

— Dette er så vel et ventet, som et gledelig resultat, sier Petersen til NTB.

— Dette viser jo at Le Pen ikke har vunnet, men snarere tapt terreng etter første valgomgang. Noe som understreker poenget at resultatet fra første valgomgang var like mye Lionel Jospin og sosialistenes nederlag som det var Le Pens seier, konstaterer Petersen.

Han gleder seg over Chiracs gode valg.

Som forventet

/ –Det viktige er at Chirac vant så overveldende. Det er jo et uttrykk for at resultatet i første valgomgang var mer en protest enn noe særlig mer enn det, avslutter Petersen.

Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen mener valget i Frankrike ser ut til å ha gått som forventet.

— Det ser ut som om det går som forventet. Det har vært ventet en durabelig seier til Jacques Chirac, så det er ingen grunn til å være forbauset, sa Carl I. Hagen etter at valgdagsmålingen fra Frankrike ble kjent søndag kveld.

(NTB)