Russerne ba fredag om hjelp fra USA og Israel til å finne ferdskriveren og taleregistratoren, i håp om at disse lydbåndene skal gi svar på hva som fikk flyet på vei fra Tel Aviv til Novosibirsk til å eksplodere før det styrtet i havet.

Forvirringen er stor, og det er minst tre sannsynlige forklaringer: terroraksjon, teknisk feil ved flyet eller fulltreffer fra en ukrainsk rakett. Det eneste som med sikkerhet kan slås fast er at maskinen av type TU-154 styrtet i Svartehavet og at alle de 78 om bord mistet livet.

Letemannskapene hadde fredag funnet 16 omkomne i sjøen, og den russiske riksadvokaten Vladimir Ustinov har sendt sin nestkommanderende Sergej Fridenskij til ulykkesstedet.

Terrorhandling

De russiske etterforskerne arbeider ut fra teorien om en terroraksjon. De begrunner det med den generelle verdenssituasjonen etter terrorhandlingene mot New York og Washington 11. september.

Talsmenn for det russiske

samferdselsdepartementet har opplyst at noe som ligner kulehull er oppdaget på en del av cockpiten som er funnet blant vrakrestene.

— Men det blir opp til ekspertene å trekke slutninger på bakgrunn av de funn som gjøres på ulykkesstedet, sier Nikolaj Burkov i det russiske departementet. Det er foreløpig ikke funnet navn på personer som kan mistenkes for å være selvmordsbombere på passasjerlistene fra Ben Gurion-flyplassen.

Men passasjerlistene er noe ufullstendige, og det er ikke helt klarlagt om det var 62 eller 64 passasjerer om bord. De aller fleste passasjerene var israelere av russisk herkomst. Flyet hadde et mannskap på 12 personer.

Selskapet i Sibir som hadde chartret Tupolev-maskinen, fløy fredag inn slektninger og pårørende av de omkomne, og senere på dagen kom et fly fra Tel Aviv med pårørende fra Israel.

Nedskyting

Amerikanske tjenestemenn avviser at flyulykken skyldes en terrorhandling. En tjenestemann som vil være anonym, sier at bilder fra en amerikansk spionsatellitt viser at en ukrainsk rakett mest sannsynlig traff passasjerflyet.

Fra amerikansk hold avviser man også at teknisk feil førte til flystyrten. Satellittbildene viser at en ukrainsk rakett ble skutt opp bare sekunder før det russiske flyet styrtet.

Ifølge avisen The Washington Post skal raketten ha bommet på et ubemannet småfly som ble benyttet som luftmål, og i stedet siktet seg inn på det russiske flyet.

Men Ukrainas president Leonid Kutsjma avviser kategorisk at det var en rakett som førte til flystyrten. Han har vært i kontakt med sine russiske kollega Vladimir Putin og forsikret om at ingen rakett var skyld i ulykken.

Kutsjma heller til teorien om en teknisk feil om bord i ulykkesflyet.

Ukraina og Russland hadde felles militærøvelser utenfor Krim-halvøya torsdag, med blant annet utprøving av sjømålraketter og luft-til-luft raketter .

Vanskelig arbeid

Russerne får støtte fra israelske sikkerhetseksperter som også mener at en terroristaksjon kan være årsak til flyulykken.

Lederen for det russiske nasjonale sikkerhetsråd, Vladimir Rusjhailo, reiste selv til svartehavskysten fredag

Han opplyste ved ankomsten til ulykkesstedet at vrakrester er spredt over et stort område, og ordføreren i den kjente badebyen Sotsjij mener det kan bli vanskelig å berge ferdskriveren som ligger på 1000 meters dyp.

Russerne har ikke utstyr ved Svartehavet for å gå ned på slike dyp, og ferdskriveren og taleregistratoren kan ikke ligge nede i havdypet i det uendelige uten å bli skadd.