Tirsdag morgen gjennomførte styrker fra EU og NATO aksjoner mot hjemmene til medlemmer av folkemordtiltalte Mladics familie.

Styrkene gjennomsøkte hjemmene til Mladics søster og svigerinne på jakt etter informasjon om den ettersøkte generalen.

66 år gamle Mladic er anklaget for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia på 1990-tallet. Sammen med Karadzic, som var Bosniaserbernes leder under kampene i Bosnia, er Mladics den mest ettersøkte person i Europa.

Mladic' karriere

Ratko Mladic er ettersøkt av FN-tribunalet for det tidligere Jugoslavia i Haag for etnisk rensing og andre forbrytelser mot menneskeheten – inkludert massakren av tusener av muslimske menn i Srebrenica i 1995.

Etter Bosnia-krigen levde Mladic i Beograd, men forsvant fra bybildet da tidligere president Slobodan Milosevic ble arrestert.

Mladic ble utnevnt til kommandør for 9. korps i Jugoslavias folkehær i Knin i Kroatia i 1991. Han ble forfremmet i mai 1992 og ble øverstkommanderende for den bosniskserbiske hæren.

General Mladic er antatt å ha vært en av de viktigste drivkreftene i angrepene på Sarajevo og ledet serbernes nedslakting i FN-enklaven Screbrenica, det verste blodbadet i Europa siden annen verdenskrig.

I Srebrenica hadde flere titusener med sivile muslimer søkt tilflukt mens kampene raste i det nordlige Bosnia. Serbiske styrker bombarderte byen med tungt artilleri og raketter i fem dager før Mladic inntok byen fulgt av serbiske fotografer.

Dagen etter kom busser for å frakte kvinner og barn til muslimsk territorium mens serberne skilte ut alle menn og gutter mellom 12 og 77 år som «mistenkt for krigsforbrytelser».

De ubevæpnede mennene ble så myrdet. I løpet av fem dager etter at bosniaserberne hadde inntatt Srebrenica regner man med at minst 7500 menn og gutter ble drept.

FAMILIENS HUS: Utenfor familien Mladics hus i Serbia sto tirsdag morgen styrker fra NATO og EU.
DANILO KRSTANOVIC
RATKO MLADIC
Srdjan Ilic