Leonor ble født i det internasjonale Ruber-sykehuset i Madrid rundt klokken 2.30 natt til mandag. Utenfor hadde en stor skare av journalister og fotografer samlet seg etter at prinsesse Letizia ble innlagt søndag kveld.

Leonor ble født noe tidlig, siden termin ikke var før i midten av november. Kilder i det spanske slott sier imidlertid at det står godt til med både mor og barn.

Det at det ble en jente, og ikke en gutt, kan føre til politisk debatt i Spania. Den spanske grunnloven gir nemlig gutter fortrinnsrett framfor jenter i arverekken. Leonor er for tiden nummer to i arverekken etter sin far. Hvis prinsesse Letizia og kronprins Felipe senere skulle få en gutt, kan lillebror med grunnloven i hånd snike seg forbi storesøster og innta den spanske tronen.

Den sosialistiske regjeringen i Spania vurderer imidlertid å endre grunnloven og likestille gutter og jenters krav på tronen. Den nyfødte kan dermed bli den første spanske prinsessen med samme rett til tronen som en gutt. Kronprins Felipe (37) har selv to eldre søstre. Sist Spania hadde et kvinnelig statsoverhode, var under Isabella II (1833-1868).