Søndag er det 131 år siden Vladimir Lenin ble født. Dagen går som regel ubemerket hen i Russland, selv om to tredeler av befolkningen oppfatter ham som en positiv faktor for landet.

Lenin opptrer nærmest som en gud i russisk mytologi. Et eksempel på hans betydning er bevart i et TV-klipp fra 1970-tallet. Et reporter spør femårige Sergej: — Hvem er det som er grå og myk, sover under en gran i skogen og har lange, lange ører?

— Onkel Lenin, sier lille Sergej, lykkelig over å kunne svaret som alltid gjør folk fornøyd.

Historien er en god beskrivelse på den betydning Lenin hadde i Sovjetunionen - og i dagens Russland.

Ifølge en meningsmåling, som opinionsinstituttet Romir gjennomførte før søndagens merkedag, sier 66,7 prosent av russerne at Lenins innsats var positiv for landet. 29 prosent mener til og med at Lenins innsats var helt og holdent positiv for landet. Bare 7,6 prosent mente den var helt og holdent negativ.

Lenin hviler ennå ikke trygt i sin grav - først og fremst fordi han ikke har noen grav. Han ligger fortsatt ustilt i mausoleet på Den røde plass i Moskva. Tidligere president Boris Jeltsin ville gjerne begrave ham for godt, men ble møtt med massiv motstand fra nasjonalforsamlingen.

Men i meningsmålingen svarte 51,3 prosent av de spurte at de ville flytte den mumifiserte revolusjonslederen. Spesielt yngre russere, folk i byene og de med høyere utdanning støtter ideen om å gi Lenin en ordentlig begravelse.