INGEBORG ELIASSEN

Oakland, USA

— Jeg har gått ned fire prosent i lønn i år. Louise Anderson hvisker, den hissige undertonen bærer likevel. Læreren ved Glenview barneskole står i folkehavet som er oppstått utenfor fagforeningens Teamsters lokale etter at brannsjefen har nektet å slippe inn flere enn de 700 som kom først. Mange har tilbrakt flere timer i tålmodig kø langs en fredags-trafikkert Hegenberger Road og i sur vind for å få høre Demokratenes favoritt John Kerry love dem bedre tider. Nå må de for det meste finne seg i at det skjer over utendørs høyttalere.

Knuser barna

Lærer Anderson er dypt frustrert over det politiske klimaet.

— Lønnskutt er bare begynnelsen. Bush har innført programmet «No child left behind» i skolen. Men samtidig har han kuttet bevilgningene for å skaffe penger til å krige i Irak. Dermed har vi ingenting å rutte med. Det som står igjen, er prøver, prøver og atter prøver. De knuser barnas selvtillit fordi de ikke er tilpasset de enkeltes ståsted, sier Anderson.

For henne gjorde det åpenbart godt langt inni margen å høre senator John Kerry fra Massachusetts beskrive sitt kommende rike, der USAs rikeste skal måtte finne seg i å betale den skatten de har sluppet under Bush, for at landets skoler og helsevesen skal bli bedre for flere.

Tilbake til FN

— Ke-rry! Ke-rry! runger det mellom murveggene. Den styrtrike 60-åringen med heltestatus fra Vietnamkrigen og tung erfaring fra Senatet er formelt ennå bare en av fire demokratiske kandidater til presidentvalgkampen mot sittende president George W. Bush. Men Kerry leder stort. I morgen, Super-tirsdag, går demokrater i hele ti stater til valgurnene. Onsdag, tror de fleste, starter John Kerrys solo-etappe mot Det hvite hus.

— Bush lovet oss fire millioner nye arbeidsplasser. Vi har i stedet mistet tre millioner. Den eneste personen i dette landet som fortjener å bli arbeidsløs, er George Bush! roper Kerry, og må ta pause for applaus og jubel.

Men det er ikke bare de nære ting som plager folk denne fredagskvelden i Oakland. Når Kerry - som ga sin støtte til Bushs Irak-invasjon - kommer til USAs forhold til resten av verden, treffer han dem også hjemme.

— Jeg har ikke tenkt å la Dick Cheney definere patriotisme. Vi kan føre en krig mot terror på en måte som vil gi amerikanere trygghet: Den heter samarbeid med resten av verden. I øyeblikket har vi den mest arrogante og skakkjørte utenrikspolitikken i moderne tid. Jeg lover dere at jeg innen uker etter innsettelsen vil dra til FN-bygningen og sørge for at vi igjen slutter oss til verdenssamfunnet. Og aldri mer skal amerikanere i uniform bli holdt som gisler for USAs avhengighet av olje i Midtøsten.

Dagen etter er Kerry for lengst på et fly til New York.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende