Erik Thomle

Saddam Husseins dødbringende våpen står tilfeldig etterlatt på plassen mellom halvferdige boliger og et av Bagdads største kjøpesenter. På den andre side av veien ligger små hus tett i tett.

Noen gutter klatrer rundt på de lange, gule rakettene, noen menn forsøker å plyndre trailerne for de siste dekkene og personbiler kjører langsomt inn på plassen, som er blitt utfluktsmål for familier uten annet å gjøre en solrik ettermiddag.

12 trailere med fire raketter hver, liggende i spesialstativer. Og en 13. med bare to raketter.

Så kommer en skuddsalve.

En til.

Ved den tredje er både gutter og menn på plyndringstokt vekk.

Også vi andre stuper ned bak en lav mur.

Redd for katastrofe

Skuddsalvene er avfyrt av Fakvy, en 33-årig familiefar som bor i nærheten og er livredd ved tanken på at tyver eller lekende gutter skal utløse en katastrofe.

Med god grunn.

For noen dager siden ble syv eller åtte uferdige hus jevnet med jorden fordi lekende barn utløste en eksplosjon i et hus fylt med ammunisjon og sprengstoff. Huset hadde tilhørt medlemmer av Saddam Husseins Baath-parti. 10 barn ble drept i det som nå ikke engang er ruiner. Alle husene er bokstavelig talt jevnet med jorden.

Amerikanerne får skylden.

— Vi hadde fortalt dem at huset var fylt med ammunisjon, men de kjørte bare videre, sier en rasende mann, som er i ferd med å gå til angrep bare ved synet av en vestlig journalist.

Tolken Omar blir redd.

— Kom, dette stedet er ikke sikkert. De er rasende, advarer han og løper.

Borte ved trailerne med raketter er tonen den samme, men ikke helt så hatsk overfor alt vestlig. Likevel, det er amerikanernes skyld at rakettene fortsatt står der.

— Amerikanerne kom forbi, og vi bad dem ta rakettene med, sier Sabi Ha Lazem, mor til to av guttene som nettopp klatret rundt på trailerne. - Så lenge de står her tør jeg ikke sove hjemme om natten.

Men hun er ikke mer skremt enn at hun går rundt mellom trailerne og ikke har noe mot at guttene hennes leker oppe på rakettene.

Kom like før krigen

— Hæren kom med dem et par dager før krigen begynte, sier Fakvy med Kalasjnikoven, fortsatt opphisset etter jakten på dem som kunne ha forvandlet området til en ny katastrofe. - Vi sa det var farlig å ha dem stående et sted der så mange mennesker kommer for å handle, og de ble fjernet. Men om natten kom de tilbake. Da krigen kom ble to raketter avfyrt. Det er dem som mangler, peker han.

Rakettene er russiskbygde og har en rekkevidde på 300 km. De er over 11 meter lange og hver av dem kan ha med et tonn sprengstoff.

Fakvy forteller at det var førerhus til alle trailerne, men de er for lengst stjålet.

Det samme er de fleste dekkene, og flere trailere står faretruende skjevt fordi de er stablet opp på vaklevorne stener.

Få minutter etter skuddsalvene begynner bilene igjen å rulle forbi rakettene. Fakvy gir opp å holde folk unna og står bare og leker med sin gamle Kalasjnikov.

Hvorfor de irakiske styrkene etterlot raketten på plassen ved kjøpesenteret er usikkert.

Men det likner nesten en dødsfelle, lagt ut av irakere som visste at de ikke selv kunne rekke å avfyre så mange raketter før stedet var fanget opp av amerikanske overvåkingsfly og kodet inn på de datastyrte rakettene.

I den irakiske informasjonen om krigen ville det så hete at amerikanerne hadde angrepet et kjøpesenter og drept et stort antall sivile.

Flere dødsfeller

En liknende dødsfelle, bare langt mindre, ble anbrakt ved en skole i Dora, en av hovedstadens sørlige forsteder, forteller sjåføren Riad, som selv bor i området.

Da de amerikanske styrkene rykket frem, trakk den irakiske hæren seg raskt tilbake.

Men et medlem av Baath-partiet samlet all ammunisjonen i en enkelt panservogn og kjørte den bort til veggen ved skolen.

Så stakk han av.

Midt på dagen ble panservognen beskutt med raketter fra et amerikansk helikopter. Eksplosjonen drepte 31, syv barn, fem menn og resten kvinner, de fleste lærere som underviste på skolen.

Riad bor selv i Dora og viser oss stedet der panservognen en gang sto. Bare biter ligger igjen. Den voldsomme eksplosjonen tyder på at panservognen inneholdt mer sprengstoff enn normalt.

Og den ble plassert like ved en skole for barn fra Iraks shiamuslimske mindretall.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

FARLIG LEK: Rakettene ble bare stående på plassen mellom halvferdige boliger og et kjøpesenter. Nå er de lekeplass for guttene i strøket.<p/> FOTO: RAMZI HAIDAR EPA/SCANPIX