Amerikanske myndigheter har offentliggjort et bilde fra middagen som viser at ekteparet Michaele og Tareq Salahi fikk hilse på presidenten. Hendelsen har ført til skarpe reaksjoner, og kritikere mener Obamas sikkerhet ble satt i fare.

Lederen for sikkerhetstjenesten Secret Service, Mark Sullivan, sier bruddet på rutinene har gjort ham flau og dypt bekymret.

— De to skulle vært hindret i å ta seg inn på tilstelningen. Feilen er vår, sier Sullivan.

Kan bli saksøkt I Washington spekuleres det på om Sullivan vil bli nødt til å trekke seg som følge av hendelsen. I tillegg mener flere politikere at de ubudte middagsgjestene må straffeforfølges.

— Du er nødt til å sende et sterkt signal om at folk rett og slett ikke må gjøre slike ting, sa den demokratiske senatoren Evan Bayh til TV-kanalen Fox News søndag.

Ifølge avisa The New York Times er det allerede satt i gang avhør av Michaele og Tareq Salahi.

Bilder på Facebook Gallamiddagen de snek seg inn på, ble arrangert til ære for Indias statsminister Manmohan Singh, som besøkte USA i forrige uke.

Senere la paret ut bilder på Facebook av seg selv sammen med visepresident Joe Biden, stabssjef Rahm Emanuel og flere andre notabiliteter. Selv uniformerte vakter lot seg avbilde sammen med dem.

Secret Service-sjef Mark Sullivan understreker at de to ble undersøkt med et såkalt magnetometer før de slapp inn på tilstelningen. Men vaktene glemte å sjekke om de sto på gjestelista - et forholdsvis enkelt tiltak som raskt ville ha avslørt at de ikke var invitert.