Til sammen åtte personer satt mandag i varetekt, mistenkt for å stå bak det mislykkede angrepet i London og angrepet mot flyplassen i Glasgow, etter at nok en mann ble arrestert mandag kveld. Politiet ville ikke gi noen opplysninger om hvor mannen ble pågrepet. De fleste av de arrestere skal være fra Midtøsten.

Allerede før angrepet i Glasgow lørdag var britisk politi på sporet av og i ferd med å pågripe flere av mennene som nå er tatt.

Blant de arresterte er en jordansk lege og hans kone. Britisk politi gjennomsøkte mandag kontoret hans på et sykehus utenfor Glasgow. Det skal også være en lege som har fått opplæring i Irak blant de åtte i varetekt.

Den ene legen skal ha satt fra seg en av bilene med spiker og gasskanner som ble forsøkt sprengt i London før helga, før han deltok i angrepet på Glasgow flyplass lørdag. Politiet mener det blir en stadig klarer forbindelse mellom de to angrepene.

Svært oppmuntret

Britisk politi jobber på spreng med å finne ut hva slags celle eller nettverk som står bak angrepene. Minst 19 steder er gjennomsøkt. Svært mye materiale er blitt samlet inn, og politiet har hatt stor framgang i arbeidet.

Årsaken er blant annet en mengde spor i bilene som skulle sprenges i London. Bilene ble uskadeliggjort intakt og karakteriseres som en gullgruve av spor.

– Jeg er svært oppmuntret over fremgangen i etterforskningen, sier Jacqui Smith, som fikk terrorangrepene i fanget bare timer etter at hun tok over som ny innenriksminister.

– Ved å stå sammen kommer vi til å bekjempe terroristene, sa Smith under en redegjørelse i Underhuset.

Britisk politi sier de forventer å gjøre ytterligere arrestasjoner og advarer samtidig om nye angrep.

– Det er en gruppe personer der ute som har til hensikt og kapasitet til å gjennomføre angrep. Det er svært sannsynlig at det kommer nye angrep, sier en kilde til The Times.

Politiet gjennomførte mandag to kontrollerte eksplosjoner ved en bil utenfor sykehuset i Glasgow der en av de mistenkte er innlagt, men det ble ikke funnet sprengstoff i bilen. Også søndag ble det gjennomført en slik kontrollert eksplosjon i en bil ved sykehuset.

Endrer ikke planene

Britiske myndigheter opprettholdt mandag sikkerhetsberedskapen på øverste nivå. Folk ble bedt om å være oppmerksomme, men oppføre seg som normalt.

– Jeg hadde bestemt meg for å dra til London for lenge siden, og angrepene fikk meg ikke til å endre planene, sier Helle Gulestøl, en av passasjerene på Norwegians fulle morgenfly fra Oslo til London.

– Nå er det sannsynligvis tryggere der enn for noen dager siden.

På 70 tallet opplevde hun et av IRAs terrorangrep i London på nært hold.

– Jeg har vært så mye i London opp gjennom årene, så jeg er vant med at det er en risiko for angrep, sier Gulestøl på vei ned til T-banen ved Liverpool Street.

Mer politi

Det var utplassert mer politi i Londons gater mandag, men folk så ut til å oppføre seg som normalt. Blant reisende på T-banen var det ingen nervøse blikk på sidemannen å observere, og turistene satt som vanlig med nesa nedi guidebøkene.

– Jeg tror det er viktig at man forsetter og leve som normalt. Hvis ikke lar man jo terroristene vinne, sier Gulestøl.

Heller ikke Greg Rødland Buick, som vi møter på flyet fra Gardermoen til Stansted flyplass, er særlig engstelig for terrorangrep i London.

– Vi snakket faktisk om det i går. Vi skulle egentlig tatt buss fra Victoria station, men bestemte oss for å leie bil i stedet, forteller Greg, som er på vei til ferie i Wales.

– Men egentlig var det vel bare en god unnskyldning for å leie bil, som er mye enklere, fortsetter han og smiler.

Scanpix/Reuters/Chris McNulty
HO