ØYSTEIN S. BRYHNI, NTB

I løpet av august skal alle aktiviteter være avsluttet eller overlatt til andre, sier styreleder i Leger Uten Grenser, Atle Fretheim, til NTB.

Leger Uten Grenser (MSF) trekker seg ut etter en totalvurdering av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan. MSF har blant annet mottatt trusler fra Taliban og ble rammet hardt da Tynæs og fire andre hjelpearbeidere ble drept i et målrettet angrep 2. juni i år.

— Det er klart at drapene var et vendepunkt. Vi har aldri opplevd noe så dramatisk før i Leger Uten Grensers historie, sier Fretheim. En del bevismateriale peker i retning av lokale kommandanter i det området angrepet skjedde.

— Ingenting tyder på at noen kommer til å bli tiltalt. Vi sitter med et inntrykk av at det er en utilfredsstillende etterforskning, sier han.

Inntil drapene hadde MSF 80 internasjonale frivillige og 1.400 lokalt ansatte i Afghanistan.

Blir mål

Leger Uten Grenser mener at USAs sammenblanding av militære og humanitære aktiviteter har gjort nødhjelpsarbeidere til mål for voldelige aksjoner. Selv ikke under de verste kampene på 90-tallet var dette tilfelle.

Allerede i mai gikk MSF sterkt ut mot USAs sivilmilitære grupper, PRTene, som har både militære og humanitære oppgaver. At USA i tillegg produserer propaganda som knytter nødhjelp til samarbeid med de utenlandske soldatene, gjør ikke situasjonen lettere.

I Sør-Afghanistan har koalisjonsstyrken distribuert løpesedler hvor lokalbefolkningen oppfordres til å gi informasjon om blant andre al Qaida og Taliban for «å opprettholde forsyningene med nødhjelp». Budskapet står på en løpeseddel som er illustrert med et bilde av en afghansk jente som bærer en sekk med mel.

FN-ansatte drept

Leger Uten Grenser pleier å holde ut til det siste i krigsherjede områder, og det fryktes nå at andre hjelpeorganisasjoner kan følge i dens fotspor ut av Afghanistan.

Fungerende utenlandssjef i Flyktningerådet Margaret Vikki sier til NTB at de også har situasjonen i Afghanistan oppe til vurdering. I forrige uke var det en eksplosjon utenfor Flyktningerådets kontor i en by nordvest i landet. De ansatte var bortreist på seminar og derfor ble heldigvis ingen skadd i angrepet.

Samme dag som Leger Uten Grenser kunngjorde at den ville trekke seg ut av landet, ble minst seks personer drept i en eksplosjon sørvest i Afghanistan. Blant de drepte er også to FN-arbeidere.

RISIKOEN FOR STOR: Generalsekretær Marine Buissonniere i Leger Uten Grenser kunngjorde i Kabul i går at organisasjonen trekker seg ut av Afghanistan etter drapet på bergenslegen Egil Kristian Tynæs og fire andre hjelpearbeidere i juni. Det skjer etter en totalvurdering av sikkerhetssituasjonen i landet.

FOTO: AHMAD MASOOD/REUTERS