JØRGEN ULLERUP

Det er historiens ironi at Nicolas Sarkozy, etter sine harde angrep på ungdomsopprørerne for 40 år, nå har utpekt et ekte produkt av mai 1968 som sin nye utenriksminister.

Bernard Kouchner organiserte studentopprøret på det medisinske fakultet i Paris i 1968, før han med eksamen i lommen dro til Biafra for å kjempe den fattige verdens sak.

I 1971 var han med på å stifte organisasjonen Leger uten grenser. De påfølgende årene var han å finne i alle verdens brennpunkter — og på enda flere forsider. Etter en intern konflikt i 1979 forlot han organisasjonen og stiftet Médicins du monde, som opererer parallelt med den opprinnelige.

Politisk har Kouchner i de senere årene befunnet seg på sosialistpartiets sosialdemokratiske høyrefløy. Under valgkampen rettet han flere harde angrep mot Sarkozy, men ble likevel aldri helt tatt inn i varmen hos Ségolène Royal.

— Det er vanskelig å være på venstresiden, særlig når men ikke er på høyresiden, lyder et av de kjente sitatene fra den 67-årige politikeren, som aldri har følt seg skikkelig verdsatt av sitt parti.

Det var ikke nok å nyte stjernestatus i utlandet og å toppe listen over Frankrikes mest populære politikere. Først med valget av den borgerlige Nicolas Sarkozy fikk Kouchner oppfylt sin drøm om posisjonen som sosialistene Francois Mitterand og Lionel Jospin aldri ville gi ham.

Kuchner har imidlertid flere ganger vært blant annet sunnhetsminister i sosialistiske regjeringer. I juni 1999 fikk han internasjonal anerkjennelse da han ble utnevnt til FNs sivile administrator i Kosovo. Senere fulgte skuffelser, da Kouchner ikke ble utnevnt til verken høykommisær for flyktninger i 2005 eller generalsekretær i WHO i 2006, til tross av støtte fra Jacques Chirac.

«The French Doctor» har vært med på å formulere teorien om at det internasjonale samfunn skal ha rett til å gripe inn i nasjonalstater for å forsvare menneskerettigheter. Holdningen fikk ham i 2003 til å støtte invasjonen i Irak - som en av noen få franske politikere. Som utenriksminister ventes det at han setter fokus på Darfur-provinsen i Sudan, for å stoppe massemordene.