Dette var den umiddelbare konklusjonen blant menneskerettsgrupper i Pretoria, da en rettssak mellom legemiddelfirmaene og den sørafrikanske stat ble utsatt i ett døgn like etter at den ble gjenopptatt onsdag. Ifølge en advokat for legemiddelfirmaene skulle partene forsøke å komme fram til et kompromiss.

Den britiske bistandsorganisasjonen Oxfam hevdet onsdag ettermiddag at 37 av de 39 selskapene har bestemt seg for å trekke seg fra saken. Ifølge organisasjonen dreier diskusjonen seg nå om hvilke av selskapene som skal betale saksomkostningene.

— Legemiddelkjempene ser ut til å ha lyttet til fornuften i denne saken, sa Oxfam-direktør Justin Forsyth i Oxfam.

Bakgrunnen for rettssaken er at 39 legemiddelfirmaer har saksøkt den sørafrikanske stat, fordi den undergraver internasjonale patentregler ved å selge billig medisin til den store aidsrammede delen av befolkningen i landet. Sør-Afrika har 4,5 millioner hiv-smittede.

Tvisten danner kjernen i en debatt om tilgjengeligheten av livsviktige medikamenter i fattige land som kjemper mot aids, malaria og tuberkulose. 39 legemiddelfirmaer, blant dem de fem store, har protestert mot at Sør-Afrika vil importere billig, kopiert aidsmedisin fra utlandet.

(NTB)