Rinnan sendte ut en såkalt «Pan-Pan» nødmelding for å indikere at minst en person trenger øyeblikkelig legehjelp tirsdag kveld australsk tid. Dette er en melding i skipsterminologien hakket lavere enn «May-Day».

Men et helikopter fra det australske forsvaret kan ikke komme ut til skipet før onsdag formiddag. Helikopteret kom til Christmas Island tirsdag ettermiddag, men må settes sammen igjen før det kan fly ut til skipet, som ligger 24 kilometer utenfor øya. Til den operasjonen trenger australierne dagslys.

Australias innvandringsminister Philip Ruddock fortalte avisen The Sydney Morning Herald at det ikke var noen planer om å sende ut lege til skipet i løpet av natten.

Nødrop

— Jeg tror ikke vi kan holde dette ut lengre. 15 mennesker har mistet bevisstheten, og tre av disse reagerer ikke på eksterne stimuli. Vi har ikke medisinsk erfaring og vet ikke hva disse symptomene betyr, sa radio-operatør Ramesh Iyengar på Tampa.

Bare timer før dette skjedde hevdet Australias statsminister John Howard at flere av flyktningene filmet og overdrev sin egen sykdom.

Uenighet

Ettersom situasjonen nå blir mer desperat om bord, begynner uenigheten å bre seg i det australske parlamentet. I begge de to største partiene begynner det nå å melde seg utbrytere som er uenige i den harde linjen landet har lagt seg på.

Fire Hercules-fly landet tirsdag på Christmas Island, og innen lørdag skal 120 soldater være på plass. Air Service-tropper er også klare til å rykke ut på kort varsel.

I tilfelle opprør på Tampa eller en annen nødssituasjon kan tau fires ned fra helikopteret slik at soldater kan ta seg om bord, men det vil bare skje ved kapteinens tillatelse, opplyser myndighetene.

Fregatten som ankommer fredag skal også få i oppdrag å patruljere farvannet utenfor øya, og sende bort andre båter med båtflyktninger som måtte komme.

KRITISK: 15 mennesker har mistet bevisstheten, og tre av disse reagerer ikke på eksterne stimuli, sier radio-operatør Ramesh Iyengar på Tampa.